Συρία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Χαλέπι και Ράκα, ώρες μόλις πριν τις διπλωματικές διαβουλεύσεις

Συρία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Χαλέπι και Ράκα, ώρες μόλις πριν τις διπλωματικές διαβουλεύσεις Facebook Twitter
2

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν χθες σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας και της Ρωσίας, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος.


Στη σημερινή συνάντηση στη Λοζάνη πέραν των Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αναμένεται να λάβουν μέρος οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και πιθανόν του Κατάρ.


Πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου στη Λοζάνη: «δεν περιμένω τίποτε το ιδιαίτερο», είπε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αρμενία.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε χθες τις «αξιώσεις» του Παρισιού: να «κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να διανεμηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια».


Αλλά στη Συρία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το σφυροκόπημα των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας συνεχιζόταν, καθώς από την 22η Σεπτεμβρίου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψή τους.


Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν χθες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των νεκρών άμεσα. Από την 22η Σεπτεμβρίου ως χθες είχαν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους και 68 παιδιά, σύμφωνα με την ΜΚΟ.


Εξάλλου 15 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον ενός χωριού στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ράκα, τα οποία «πιθανόν έγιναν από τον συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση» ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», εθελοντές διασώστες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, δουλεύουν νυχθημερόν στο Χαλέπι και ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Άμπου Λαΐτ, έκανε λόγο για «μεγάλη κλιμάκωση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νίκη στο Χαλέπι σαν «εφαλτήριο» για την ανακατάληψη και άλλων προπυργίων των ανταρτών. «Ως μεγάλη πόλη, θα είναι το εφαλτήριο για (...) να απελευθερώσουμε και άλλες ζώνες από τους τρομοκράτες», είπε. Το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» όλους όσοι το πολεμούν.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Άσαντ και οι Ρώσοι φίλοι του έχουν ισοπεδώσει το μισό Χαλέπι. Οι αλληλέγγυοι ανθρωπιστές τι κάνουν γι αυτό;-Τους ζητούν να σταματήσουν ή έστω να προσέχουν λίγο που αμολούν τις βόμβες τους; Όχι-Ζητούν από τον Πούτιν να δεχτεί τουλάχιστον κανένα πρόσφυγα από τη χώρα που βομβαρδίζει; Όχι-Τα βάζουν με τις δυτικές κθβερνήσεις που δεν ανοίγουν τις πόρτες διάπλατα για τον κάθε κατατρεγμένο της υφηλίου; Ναι