Συρία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Χαλέπι και Ράκα, ώρες μόλις πριν τις διπλωματικές διαβουλεύσεις

Συρία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Χαλέπι και Ράκα, ώρες μόλις πριν τις διπλωματικές διαβουλεύσεις Facebook Twitter
2

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν χθες σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας και της Ρωσίας, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος.


Στη σημερινή συνάντηση στη Λοζάνη πέραν των Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αναμένεται να λάβουν μέρος οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και πιθανόν του Κατάρ.


Πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου στη Λοζάνη: «δεν περιμένω τίποτε το ιδιαίτερο», είπε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αρμενία.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε χθες τις «αξιώσεις» του Παρισιού: να «κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να διανεμηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια».


Αλλά στη Συρία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το σφυροκόπημα των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας συνεχιζόταν, καθώς από την 22η Σεπτεμβρίου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψή τους.


Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν χθες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των νεκρών άμεσα. Από την 22η Σεπτεμβρίου ως χθες είχαν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους και 68 παιδιά, σύμφωνα με την ΜΚΟ.


Εξάλλου 15 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον ενός χωριού στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ράκα, τα οποία «πιθανόν έγιναν από τον συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση» ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», εθελοντές διασώστες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, δουλεύουν νυχθημερόν στο Χαλέπι και ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Άμπου Λαΐτ, έκανε λόγο για «μεγάλη κλιμάκωση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νίκη στο Χαλέπι σαν «εφαλτήριο» για την ανακατάληψη και άλλων προπυργίων των ανταρτών. «Ως μεγάλη πόλη, θα είναι το εφαλτήριο για (...) να απελευθερώσουμε και άλλες ζώνες από τους τρομοκράτες», είπε. Το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» όλους όσοι το πολεμούν.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Άσαντ και οι Ρώσοι φίλοι του έχουν ισοπεδώσει το μισό Χαλέπι. Οι αλληλέγγυοι ανθρωπιστές τι κάνουν γι αυτό;-Τους ζητούν να σταματήσουν ή έστω να προσέχουν λίγο που αμολούν τις βόμβες τους; Όχι-Ζητούν από τον Πούτιν να δεχτεί τουλάχιστον κανένα πρόσφυγα από τη χώρα που βομβαρδίζει; Όχι-Τα βάζουν με τις δυτικές κθβερνήσεις που δεν ανοίγουν τις πόρτες διάπλατα για τον κάθε κατατρεγμένο της υφηλίου; Ναι