Συρία: Συμμαχία Αράβων και σύρων μαχητών υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκαν από ρωσικά μαχητικά

Συρία: Συμμαχία Αράβων και σύρων μαχητών υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκαν από ρωσικά μαχητικά Facebook Twitter
0

Υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ σύροι μαχητές δήλωσαν πως ρωσικά μαχητικά και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα θέσεις τους στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μαχητής τους και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

 

Δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα ή από τη Δαμασκό.

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών, δήλωσαν ότι δέχθηκαν επίθεση κοντά σε μια μεγάλη πετρελαιοπηγή που κατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες ημέρες.

 

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα χρησιμοποιήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», αναφέρεται στη δήλωση των SDF που μάχονται στο πλευρό του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), τουλάχιστον 84 άμαχοι, ανάμεσά τους 30 παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τον Μάρτιο κοντά στη Ράκα ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

 

Σε έκθεσή της με τίτλο «Όλες οι δυνατές προφυλάξεις; Τα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού κατά του ΙΚ στη Συρία προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων», η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει πως οι δύο επιθέσεις είχαν στόχο ένα σχολείο που στέγαζε οικογένειες εκτοπισμένων στη Μανσούρα καθώς και μία αγορά και έναν φούρνο στην Τάμπκα, δύο κωμοπόλεις δυτικά της Ράκα.

 

Σύμφωνα με το HRW, που επικαλείται μάρτυρες, μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν όντως παρουσία στα σημεία αυτά, αλλά δεκάδες, ίσως ακόμη και εκατοντάδες, άμαχοι βρίσκονταν επίσης εκεί.

 

«Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά, που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο ή στέκονταν στη σειρά για να αγοράσουν ψωμί», δήλωσε ο Όλε Σόλβανγκ, αξιωματούχος του HRW.

 

«Αν οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν ήξεραν ότι στα σημεία αυτά βρίσκονταν άμαχοι, θα έπρεπε να επανεξετάσουν πολύ προσεκτικά τις πληροφορίες που χρησιμοποιούν για να αναγνωρίζουν τους στόχους τους γιατί είναι σαφές πως σε αυτή την περίπτωση ήταν ελλιπείς», προστίθεται στην έκθεση.

 

Ο αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός ενέτεινε τις επιδρομές του τους τελευταίους μήνες μέσα και γύρω από τη Ράκα, κυριότερο προπύργιο του ΙΚ στη Συρία.

 

Παρέχει κρίσιμη αεροπορική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που εμπλέκονται σε μια επίθεση για την εκδίωξη του ΙΚ από την πόλη την οποία ελέγχει από το 2014.

 

Ο συνασπισμός δηλώνει ότι λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει τους θανάτους αμάχων. Στις αρχές Αυγούστου παραδέχθηκε ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 624 αμάχων σε βομβαρδισμούς αφότου ξεκίνησε τα αεροπορικά πλήγματα το 2014. Ορισμένοι οργανισμοί δηλώνουν πως ο αριθμός αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμημένος.

 

«Το διεθνές δίκαιο αναφέρει ρητά πως τα μέρη σε μια σύγκρουση είναι υποχρεωμένα ανά πάσα στιγμή να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να αποφύγουν στο μέτρο του δυνατού, και σε κάθε περίπτωση να ελαχιστοποιήσουν, τα θύματα μεταξύ αμάχων», υπογράμμισε το HRW.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ