Συρία: Οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν από μεγάλο τμήμα της Παλμύρας αλλά άφησαν πίσω τους πλήθος ναρκών

Συρία: Οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν από μεγάλο τμήμα της Παλμύρας αλλά άφησαν πίσω τους πλήθος ναρκών Facebook Twitter
0

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκαν από μεγάλο τμήμα της πόλης της Παλμύρας, αλλά έχουν αφήσει πίσω τους πλήθος ναρκών, καθιστώντας έτσι προβληματική την προέλαση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, εισήλθαν χθες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των τζιχαντιστών.


«Το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε από μεγάλο τμήμα της Παλμύρας αφού ναρκοθέτησε την πόλη. Καμικάζι είναι ανεπτυγμένοι στις ανατολικές συνοικίες», δήλωσε ο Ραμί Αμπντελραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης ούτε στις ανατολικές συνοικίες», είπε διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην αρχαία πόλη, που βρίσκεται νοτιο-δυτικά της νέας πόλης της Παλμύρας, αλλά ο τομέας αυτός είναι «εκτεταμένα ναρκοθετημένος».


Η αρχαία πόλη της Παλμύρας περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται στο κέντρο της Συρίας, κατελήφθη τον Μάιο 2015 από τους τζιχαντιστές οι οποίοι κατέστρεψαν τους ωραιότερους ναούς και πραγματοποίησαν μαζικές εκτελέσεις. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν από την περιοχή τον Μάρτιο 2016, αλλά την ανακατέλαβαν τον Δεκέμβριο.


Οι δυνάμεις της Δαμασκού, με την υποστήριξη των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων, προσπαθούσαν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν την πόλη, προωθούμενες μέσα από την έρημο της επαρχίας Χομς.


Ο γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και του Μουσείου της Συρίας δηλώνει ότι είναι διχασμένος. «Είμαστε ικανοποιημένοι για το τέλος του εφιάλτη, αλλά είναι ένα μείγμα χαράς και φόβου». «Χαράς διότι δεν θα υπάρξουν άλλες καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας και φόβου για την τύχη της πόλης. Έχει μείνει ο χώρος όπως ήταν πριν ή έχουν υπάρξει πολλές καταστροφές; Έγιναν εκρήξεις χωρίς να το μάθουμε; Περιμένω να πάω στην Παλμύρα για να εξετάσω την κατάσταση του χώρου», είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ. «Ζούμε έναν εφιάλτη. Όταν μιλάμε για την Παλμύρα, δεν αναφερόμαστε πια στην ομορφιά της. Έχει γίνει συνώνυμο του τρόμου».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM