Συρία: Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα - Οι αντάρτες κατέλαβαν την Δαμασκό

Συρία: Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα - Οι αντάρτες κατέλαβαν την Δαμασκό Facebook Twitter
0

Οι αντάρτες δήλωσαν ότι η πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκός, είναι «τώρα ελεύθερη από τον Άσαντ», υποδηλώνοντας ουσιαστικά την ανατροπή του καθεστώτος έπειτα από 50 χρόνια.

Διαμήνυσαν πως ο «τύραννος» Άσαντ τράπηκε σε φυγή, κάλεσαν τους εκτοπισμένους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρία».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει πως η ηγεσία των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενημέρωσε για την ανατροπή του καθεστώτος, επικαλούμενο αξιωματικό που έλαβε σχετικό μήνυμα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό Χάντι αλ Μπάχρα δήλωσε ότι «χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ» είναι πλέον η Δαμασκός. Τελείωσε «η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Συρίας», σχολίασε.

Ο πρόεδρος Άσαντ φέρεται να επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο το οποίο αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, προτού αποσυρθούν (από αυτό) τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας», είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο αλλά διατηρεί ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

O επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, ο οποίος ηγείται της επίθεσης των ανταρτών που διείσδυσαν στη συριακή πρωτεύουσα, κάλεσε σήμερα τους μαχητές του να μην πλησιάσουν τους δημόσιους θεσμούς στη Δαμασκό, οι οποίοι παραμένουν υπό τον έλεγχο του πρώην πρωθυπουργού μέχρι να υπάρξει «επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας».

«Προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη της Δαμασκού, απαγορεύεται πλήρως να πλησιάσετε τους δημόσιους θεσμούς, οι οποίοι θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του πρώην πρωθυπουργού μέχρι την επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζαουλάνι, ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιεί το αληθινό του όνομα, Άχμεντ αλ-Σάρα. «Απαγορεύονται επίσης οι πυροβολισμοί στον αέρα», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω του καναλιού του συνασπισμού των ανταρτών στο Telegram.

Ο Πρωθυπουργός ζητά την συνεργασία με τους αντάρτες για ομαλή μετάβαση

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Mohammed Ghazi Jalali δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη δήλωση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «απλώσει το χέρι της» στην αντιπολίτευση και να παραδώσει τις λειτουργίες της σε μια μεταβατική κυβέρνηση. «Βρίσκομαι στο σπίτι μου και δεν έχω φύγει και αυτό οφείλεται στο ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τζαλίλι, όπως αναφέρει το Associated Press. Είπε ότι θα πάει στο γραφείο του για να συνεχίσει να εργάζεται το πρωί και κάλεσε τους Σύρους πολίτες να μην καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία.

Δεν απάντησε σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με το πού βρίσκεται ο Άσαντ. 

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί την «έκτακτη» κατάσταση στη Συρία και μιλάει με περιφερειακούς ηγέτες

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του παρακολουθούν τα «έκτακτα γεγονότα στη Συρία» και είναι σε επαφή με περιφερειακούς εταίρους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του παρακολουθούν με προσοχή τα έκτακτα γεγονότα στη Συρία και παραμένουν σε συνεχή επαφή με περιφερειακούς εταίρους», ανέφερε σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Σον Σάβετ.

Με πληροφορίες από The Guardian

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ