Συρία: Το Ισραήλ έριξε 70 πυραύλους σε ιρανικές θέσεις - Η απάντηση της Δαμασκού

Συρία: Το Ισραήλ έριξε 70 πυραύλους σε ιρανικές θέσεις - Η απάντηση της Δαμασκού Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI
0

Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που σκοτώθηκαν βρίσκεται ένας αξιωματικός, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους κατά των ιρανικών υποδομών στη Συρία και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

«28 ισραηλινά αεροπλάνα F-15 και F-16 μετείχαν στα πλήγματα και έριξαν 60 πυραύλους 'αέρος-εδάφους' σε πολλές συριακές περιοχές», σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Περισσότεροι από 10 τακτικοί πύραυλοι 'εδάφους-εδάφους' ρίφθηκαν από το Ισραήλ», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Υπό το πρόσχημα της απάντησης στα πυρά που είχαν στόχο ισραηλινές θέσεις στο Γκολάν», τα πλήγματα αυτά έγιναν στις 10 Μαΐου μεταξύ της 01:45 και των 03:45 τοπική ώρα, διευκρινίζει.

Αυτοί οι πύραυλοι είχαν στόχο «θέσεις των ιρανικών δυνάμεων και θέσεις που συνδέονται με το σύστημα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στη ζώνη της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της Συρίας», σύμφωνα με το υπουργείο.

«Οι ζημιές που υπέστησαν οι ιρανικές δυνάμεις και οι συριακές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές αξιολογούνται τώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Σήμερα το πρωί η Μόσχα κάλεσε το Ιράν και το Ισραήλ να δείξουν «αυτοσυγκράτηση», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της.

«Είχαμε επικοινωνία με τις δύο πλευρές, τους ζητήσαμε να δείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, προσθέτοντας: «Αυτό προκαλεί σε όλον τον κόσμο ανησυχία».

Τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος συνιστούν μια «νέα φάση» στον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σιωνιστική οντότητα (σ.σ.: το Ισραήλ) και αυτοί που την υποστηρίζουν ενεπλάκησαν με άμεσο τρόπο στην αντιπαράθεση. (...) Αυτό είναι δείκτης (της έναρξης) μιας νέας φάσης στον πόλεμο», ανακοίνωσε η συριακή διπλωματία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Αυτή η πολεμοχαρής στάση της σιωνιστικής οντότητας το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τις εντάσεις στην περιοχή και να απειλήσει, κατά συνέπεια, τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε το συριακό υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM