Συρία: Το Ισραήλ έριξε 70 πυραύλους σε ιρανικές θέσεις - Η απάντηση της Δαμασκού

Συρία: Το Ισραήλ έριξε 70 πυραύλους σε ιρανικές θέσεις - Η απάντηση της Δαμασκού Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI
0

Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που σκοτώθηκαν βρίσκεται ένας αξιωματικός, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους κατά των ιρανικών υποδομών στη Συρία και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

«28 ισραηλινά αεροπλάνα F-15 και F-16 μετείχαν στα πλήγματα και έριξαν 60 πυραύλους 'αέρος-εδάφους' σε πολλές συριακές περιοχές», σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Περισσότεροι από 10 τακτικοί πύραυλοι 'εδάφους-εδάφους' ρίφθηκαν από το Ισραήλ», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Υπό το πρόσχημα της απάντησης στα πυρά που είχαν στόχο ισραηλινές θέσεις στο Γκολάν», τα πλήγματα αυτά έγιναν στις 10 Μαΐου μεταξύ της 01:45 και των 03:45 τοπική ώρα, διευκρινίζει.

Αυτοί οι πύραυλοι είχαν στόχο «θέσεις των ιρανικών δυνάμεων και θέσεις που συνδέονται με το σύστημα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στη ζώνη της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της Συρίας», σύμφωνα με το υπουργείο.

«Οι ζημιές που υπέστησαν οι ιρανικές δυνάμεις και οι συριακές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές αξιολογούνται τώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Σήμερα το πρωί η Μόσχα κάλεσε το Ιράν και το Ισραήλ να δείξουν «αυτοσυγκράτηση», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της.

«Είχαμε επικοινωνία με τις δύο πλευρές, τους ζητήσαμε να δείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, προσθέτοντας: «Αυτό προκαλεί σε όλον τον κόσμο ανησυχία».

Τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος συνιστούν μια «νέα φάση» στον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σιωνιστική οντότητα (σ.σ.: το Ισραήλ) και αυτοί που την υποστηρίζουν ενεπλάκησαν με άμεσο τρόπο στην αντιπαράθεση. (...) Αυτό είναι δείκτης (της έναρξης) μιας νέας φάσης στον πόλεμο», ανακοίνωσε η συριακή διπλωματία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Αυτή η πολεμοχαρής στάση της σιωνιστικής οντότητας το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τις εντάσεις στην περιοχή και να απειλήσει, κατά συνέπεια, τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε το συριακό υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM