Συνολικά 136 Τούρκοι με διπλωματικό διαβατήριο ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία μετά το πραξικόπημα

Συνολικά 136 Τούρκοι με διπλωματικό διαβατήριο ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία μετά το πραξικόπημα Facebook Twitter
EPA/Tim Brakemeier
1

Συνολικά 136 τούρκοι πολίτες, που είναι κάτοχοι διπλωματικού διαβατηρίου, «έχουν καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου» στη Γερμανία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε τον περσινό Ιούλιο στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όσον αφορά τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.


«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών, των δημόσιων υπαλλήλων, των διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους (...) ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνωρίζει ότι (συνολικά) 136 άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους τουρκικά διπλωματικά διαβατήρια έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο», σημειώνει η γερμανική κυβέρνηση σε γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτημα που της υπέβαλε ένας οικολόγος κοινοβουλευτικός, αντίγραφο της οποίας δόθηκε σήμερα στο AFP.


Τα αιτήματα αυτά για τη χορήγηση ασύλου κατατέθηκαν όλα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, έπειτα από την οποία η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια ευρεία επιχείρηση εκκαθαρίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, από αυτόν της παιδείας ως αυτόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης και από αυτόν του στρατού ως αυτόν της δικαιοσύνης.


Τον Ιανουάριο, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας άσκησε πιέσεις στο Βερολίνο να απορρίψει τα αιτήματα χορήγησης ασύλου που είχαν καταθέσει περίπου 40 τούρκοι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ζητεί επίσης από το Βερολίνο να εκδώσει φερόμενους πραξικοπηματίες που κατηγορεί ότι βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία.


Γενικότερα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου στην Τουρκία, ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που κατατέθηκαν από Τούρκους στη Γερμανία αυξήθηκε άμεσα, περνώντας από τις 1.700 το 2015 στις 5.700 το 2016. Η κατάσταση αυτή δηλητηριάζει τις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας εδώ και μήνες, σε τέτοιο βαθμό που η τουρκική κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη Γερμανία ότι φιλοξενεί «τρομοκράτες», ενώ το Βερολίνο επέκρινε το εύρος των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που γίνονται στην Τουρκία.


Πολλές άλλες υποθέσεις έχουν επίσης οξύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από το 2016, ιδιαίτερα η ψηφοφορία των γερμανών βουλευτών με την οποία χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία οι σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Η Τουρκία παραμένει ωστόσο ένας απαράμιλλος εταίρος στα μάτια της Γερμανίας, με τον ρόλο της Άγκυρας να είναι ζωτικής σημασίας για να ανακοπεί η ροή προσφύγων στην Ευρώπη. Η Γερμανία έχει εξάλλου την πιο σημαντική τουρκική διασπορά στον κόσμο, που ανέρχεται σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους και το Βερολίνο φοβάται μια εξαγωγή στο γερμανικό έδαφος των συγκρούσεων που υπάρχουν στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Διεθνή / Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σχολίασε πως «αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτή την επέμβαση, ο τουρκοκυπριακός λαός θα είχε αντιμετωπίσει μια γενοκτονία»
LIFO NEWSROOM
Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Διεθνή / Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Επιστολή του Γάλλου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του, μετά την παραίτησή του από την εκλογική μάχη - Οι «ιστορικές σχέσεις» ΗΠΑ - Γαλλίας ελπίζω να διατηρηθούν, αναφέρει ο Μακρόν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια