Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ: Ανάγκη «βιώσιμης» αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ: Ανάγκη «βιώσιμης» αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Την ανάγκη μιας «βιώσιμης» αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει η κοινή δήλωση της Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο.

Ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014 και η πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2017.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στοχεύουμε σε μια συνεργασία και αμοιβαία ευεργετική σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία», αναφέρεται συγκεκριμένα στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Συνεργασία σε 4 πύλωνες

Στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ, με τον τίτλο «Προς μια ανανεωμένη διατλαντική εταιρική σχέση», οι δύο πλευρές του Ατλαντικού επισημαίνουν ότι θέλουν να συνεργαστούν πάνω σε τέσσερις πυλώνες:

-στον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19 και στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στην παγκόσμια υγεία

-στην προστασία του πλανήτη και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης

-στην ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και της τεχνολογικής συνεργασίας και

-στην οικοδόμηση ενός περισσότερο δημοκρατικού, ειρηνικού κόσμου

«Ο τερματισμός της πανδημίας COVID-19 μέσω της διεθνούς συνεργασίας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ. Στόχος είναι η προώθηση της δίκαιης και προσιτής πρόσβασης και παράδοσης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, διαγνωστικών COVID-19, και θερεπειών. ΕΕ και ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν το μηχανισμό COVAX και να ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2021. «Φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ως το τέλος του 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε μια κοινή ειδική ομάδα ΕΕ-ΗΠΑ για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με την επέκταση της παραγωγής εμβολίων και θεραπευτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων παραγωγής, της διατήρησης μιας ανοιχτής και ασφαλούς αλυσίδας εφοδιασμού, αποφεύγοντας τυχόν περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές και ενθαρρύνοντας την εθελοντική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Αποφασίστηκε, επίσης, να ενισχυθεί η συνεργασία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για την Κίνα και τη Ρωσία

Στο κεφάλαιο για την οικοδόμηση ενός «περισσότερο δημοκρατικού, ειρηνικού κόσμου», οι ΕΕ και ΗΠΑ τονίζουν ότι θέλουν να συνεργαστούν στενά σε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την Κίνα, θέματα τα οποία περιλαμβάνουν «στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας». «Σκοπεύουμε να συντονίσουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία με την Κίνα σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και σε ορισμένα περιφερειακά ζητήματα», αναφέρεται στη δήλωση.

Αναφορικά με τη Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δηλώνουν «ενωμένοι» έναντι της Μόσχας και «έτοιμοι να ανταποκριθούν αποφασιστικά στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο αρνητικής συμπεριφοράς και επιβλαβών δραστηριοτήτων, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Ρωσία για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των λεγόμενων εχθρικών κρατών». Τονίζουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να καθιερώσουν έναν διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ για τη Ρωσία.

Επιπλέον, καταδικάζονται οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Ρωσίας για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της κυριαρχίας της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των ανατολικών εταίρων της ΕΕ και τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για μια μακροπρόθεσμη ειρήνη, ανθεκτικότητα και σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο», τονίζουν επίσης.

Ο Λουκασένκο θα λογοδοτήσει

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας και τα αιτήματά τους για ανθρώπινα δικαιώματα και Δημοκρατία. Είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε από το καθεστώς Λουκασένκο να λογοδοτήσει για τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και για το ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, μέσω μιας άνευ προηγουμένου και απαράδεκτης αναγκαστικής εκτροπής ενός επιβατικού αεροπλάνου της ΕΕ με ψευδή δικαιολογία, και την επακόλουθη σύλληψη ενός δημοσιογράφου ως μέρος των συνεχών επιθέσεων κατά της αντιπολίτευσης και της ελευθερίας του τύπου.

Τέλος, αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τονίζουν ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω την κοινή τους δέσμευση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, και υποστηρίζοντας βασικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM