Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν κυνηγά στην Ευρώπη

 Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν έχει βάλει στη λίστα θανάτου Facebook Twitter
Ο Cevheri Güven στην Αθήνα
0

 

ΤΟΝ ΕΞΟΡΙΣΤΟ δημοσιογράφο Cevheri Güven, ο οποίος ζει υπό συνθήκες ειδικής αστυνομικής προστασίας στην Γερμανία, στοχοποίησε στο πρωτοσέλιδο της προχθές η καθεστωτική τουρκική εφημερίδα Sabah, δημοσιεύοντας την διεύθυνσή του και φωτογραφίες-προϊόντα κατασκοπείας. 

Ο Cevheri Güven είναι από τους δημοσιογράφους που είχαν καταδικαστεί στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν επειδή ενοχλούσαν τα ρεπορτάζ του. Πριν από μερικά χρόνια ζήτησε άσυλο αρχικά στην Ελλάδα, όπου ζούσε κρυμμένος με την οικογένεια του. Αναγκάστηκε όμως να φύγει και πάλι κρυφά για την Γερμανία, μετά από νέες απειλές που δέχθηκε εδώ και καθώς το όνομά του ήταν στις λεγόμενες λίστες θανάτου του τουρκικού κράτους.

Μέχρι χθες δεν είχαν υπάρξει ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για το γεγονός αυτό, παρότι η ίδια τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε και πάλι σχετικά πρόσφατα μία συνομιλία αντιφρονούντων δημοσιογράφων στο WhatsApp, η οποία ήταν κι αυτή προϊόν κατασκοπείας.  

Ο λόγος για τις ξαφνικές επιθέσεις εναντίον μου είναι ότι αποκάλυψα την αλήθεια για τις 15 Ιουλίου. Ότι δεν επρόκειτο για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά για μια εξελιγμένη επιχείρηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών υπό τον έλεγχο του Ερντογάν”. 

Ο Cevheri Güven είναι ένας γενναίος Τούρκος δημοσιογράφος με τον οποίο επικοινωνούσα τα τελευταία χρόνια που ζούσε στην Ελλάδα. Δεν ήξερα ότι εδώ και κάποιο καιρό βρισκόταν στην Γερμανία, καθώς για ευνόητους λόγους δεν τον ρωτούσα ποτέ πού είναι όπως και οτιδήποτε μπορεί να έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του. Το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της Sabah όμως, ήταν ένα σοκ και αποτελεί ένδειξη ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίας δρουν ανεξέλεγκτα στην Γερμανία, η οποία δεν καταφέρνει να προστατεύσει αποτελεσματικά τους δημοσιογράφους που έχουν καταφύγει εκεί. 

Ο λόγος που το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να τον κατασκοπεύει και να τον απειλεί, είναι επειδή ο Γκιουβέν εξακολουθεί να είναι δημοσιογράφος. Το κανάλι του στο Youtube και τα αποκαλυπτικά βίντεο με την ερευνητική δουλειά που ανεβάζει, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες views. 

Σε ένα από τα πρόσφατα ρεπορτάζ του, αυτόν τον μήνα, συνέδεσε τη MIT με τη νύχτα του πραξικοπήματος της «15ης Ιουνίου 2016», τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια κλήση στο FaceTime με την παρουσιάστρια Hande Fırat και μεταδόθηκε στο CNN Türk για να καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Ο Güven εστίασε στο τηλέφωνο της παρουσιάστριας Hande Fırat την ώρα που εκείνη δέχθηκε μία κλήση και στην οθόνη εμφανίστηκε το όνομα Nuh Yılmaz- στελέχους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γκιουβέν, οι δύο τους είχαν επαφή μια μέρα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. “Το βίντεό μου προκάλεσε σάλο στο τουρκικό κοινό και για αυτό η «Sabah» θέλησε να με εκφοβίσει” είναι η ερμηνεία του εξόριστου δημοσιογράφου. 

 Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν κυνηγά και κατασκοπεύει στην Ευρώπη Facebook Twitter
Το πρωτοσέλιδο της Sabah

 Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν έχει βάλει στη λίστα θανάτου Facebook Twitter
Μια από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Sabah

 

Ο Cevheri Güven είναι ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους  δημοσιογράφους και με την ερευνητική δουλειά του που ανεβάζει στο youtube, αποκαλύπτει τη διαφθορά που υπάρχει στο καθεστώς Ερντογάν. 

Παρότι έχει ζητήσει άσυλο και ειδική προστασία στην Γερμανία, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες όχι μόνο ανακάλυψαν πού μένει, αλλά τον παρακολουθούσαν χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. 

Το σοκ για τον Cevheri Güven ήταν τεράστιο όταν προχθές η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah έβαλε τίτλο ότι εντόπισε τον «προβοκάτορα» και τη «φωλιά της συκοφαντίας» του και τον αποκάλεσε τρομοκράτη στο κείμενο της

Το καθεστώς Ερντογάν δεν κρύβει ότι ενοχλείται από τα βίντεο που έχει ανεβάσει στο κανάλι του στο YouTube, και τα οποία αποκαλύπτουν αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς στον κύκλο του Τούρκου προέδρου καθώς και διασυνδέσεις μελών της κυβέρνησης του με το οργανωμένο έγκλημα .

Η Διεθνής Εταιρεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IGFM) ζήτησε προστασία για τους εξόριστους Τούρκους δημοσιογράφους: «Η ελευθερία του Τύπου είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας. Δημοσιογράφοι όπως ο Cevheri Güven που κατέφυγαν στη Γερμανία για να γλιτώσουν από την πολιτική δίωξη, πρέπει να μπορούν να ζουν με ασφάλεια στη Γερμανία. Καλούμε τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κατονομάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση και να διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων που είναι εξόριστοι στη Γερμανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

 

Χθές καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον Cevheri Güven και μας ενημέρωσε για όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα. 

― Güven, δεν ήξερα ότι είχες πάει στη Γερμανία, αλλά τώρα μετά το άρθρο της Sabah όλοι γνωρίζουν τη διεύθυνσή σου. Πώς συνέβη αυτό; 

Είχα δεχθεί πολλές απειλές όσο ήμουν  στην Ελλάδα, αλλά και όταν ήρθα στη Γερμανία. Τώρα το πήγαν στο επόμενο επίπεδο. Από τον Φεβρουάριο ήξερα ότι η MIT και κάποιες εθνικιστικές μαφιόζικες οργανώσεις στην Τουρκία προσπαθούσαν να βρουν τη διεύθυνσή μου. Τελικά, η MIT βρήκε τη διεύθυνσή μου και την κοινοποίησε στην εφημερίδα Sabah, την πιο κοντινή στον Ερντογάν εφημερίδα. Η  διεύθυνση και οι φωτογραφίες του σπιτιού μου δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Sabah. Δημοσιεύθηκαν επίσης οι φωτογραφίες μου που τράβηξαν κρυφά. Πρόκειται για σαφή απειλή. Δημοσιεύοντας τη διεύθυνσή μου, με στοχοποιούν στους φανατικούς υποστηρικτές του Ερντογάν στη Γερμανία. Είμαι επίσης δημόσιος στόχος για τα καρτέλ ναρκωτικών και τη μαφία, για τους οποίους  έχω κάνει πολλά ρεπορτάζ. 

― Είσαι ένας γενναίος δημοσιογράφος που διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν. Για αυτό και ζεις στη Γερμανία σε συνθήκες μυστικότητας και ειδικής προστασίας, επειδή κινδυνεύεις. Πώς κατάφεραν να σε  βρουν οι τουρκικές υπηρεσίες; 

Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες όπου η MIT εργάζεται εντατικά. Υποθέτω ότι με βρήκαν μέσω των τοπικών συνεργατών τους στη Γερμανία. Οι φωτογραφίες μου τραβήχτηκαν από μια κάμερα αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια ειδική και αόρατη συσκευή. Νομίζω ότι τέτοιες διαθέτει η  MIT. 

― Το περίμενες; Είχες υποψιαστεί κάτι; 

Ήξερα ότι προσπαθούσαν να βρουν τη διεύθυνσή μου. Είχα λάβει πολλές προειδοποιήσεις για να προσέχω, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι με παρακολουθούσαν. Δεν νομίζω ότι ο Abdurrahman Şimşek, ο οποίος έγραψε το άρθρο στην εφημερίδα Sabah, τράβηξε τις φωτογραφίες μου. Νομίζω ότι τις πήραν οι αξιωματικοί της MIT και τις έδωσαν στον Abdurrahman Şimşek. 

― Προχθες ήσουν στο πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, η οποία σε στοχοποίησε άμεσα. Υπήρξε κάποια αντίδραση από τους συναδέλφους σου στην Τουρκία; Από τις ενώσεις των Τούρκων δημοσιογράφων;

Πολύ λίγοι από τους φίλους μου δημοσιογράφους που ζουν στην Τουρκία αντέδρασαν ανοιχτά. Επειδή η υποστήριξή μου θα τους καθιστούσε κι εκείνους στόχους του καθεστώτος Ερντογάν. Αλλά έλαβα πολύ μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο. Δεν υπήρξε καμία υποστήριξη από την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας. Νομίζω ότι αυτό είναι ντροπή γι' αυτούς. Ωστόσο, η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων προέβη σε δήλωση υποστήριξης. 

― Πώς το έκαναν αυτό οι δημοσιογράφοι της Σαμπάχ; Και γιατί το έκαναν; Για να σε εκφοβίσουν; Ποιο από τα ρεπορτάζ σου τους ενόχλησε;

Διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας Sabah είναι ο Serhat Albayrak, αδελφός του γαμπρού του Tayyip Erdoğan Berat Albayrak. Η εφημερίδα αυτή είναι υπό τις διαταγές του Ερντογάν. Εκτιμώ ότι η MIT έδωσε τις φωτογραφίες και τα στοιχεία της διεύθυνσής μου στην εφημερίδα Sabah. 

Νομίζω ότι είχαν βρει τη διεύθυνσή μου εδώ και καιρό. Αλλά ο λόγος που το κάνουν αυτό τώρα είναι λόγω των πρόσφατων δημοσιεύσεών μου, στο κανάλι μου στο Youtube. Εχω το πιο ισχυρό τουρκικό δημοσιογραφικό προσωπικό κανάλι στο Youtube. Στο βίντεο που δημοσίευσα στις 8 Σεπτεμβρίου, μοιράστηκα σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της 15ης Ιουλίου (σ.σ ημέρα του φερόμενου πραξικοπήματος”) και της ΜΙΤ. 

Πρόκειται για σημαντικές πληροφορίες σχετικά με συνάντηση μεταξύ του διευθυντή Τύπου της ΜΙΤ Nuh Yılmaz και της δημοσιογράφου Hande Fırat μία ημέρα πριν από την 15η Ιουλίου. Το βράδυ της 15ης Ιουλίου, η Hande Fırat είχε ζωντανή συνομιλία μέσω Facetime με τον Tayyip Erdoğan. Η συζήτηση εκείνη είχε περιγραφεί  ως η στιγμή που απέτυχε η  απόπειρα πραξικοπήματος .

Πάντα υποστηριζαν ότι η συζήτηση εκείνη ήταν αυθόρμητη. Στο βίντεό μου απέδειξε ότι ήταν προσυμφωνημένη και αυτό συζητήθηκε στην Τουρκία για μια εβδομάδα. Το καθεστώς Ερντογάν αντέδρασε στο γεγονός ότι ένας εξόριστος δημοσιογράφος καθόρισε την ατζέντα στην Τουρκία. Για μέρες ήμουν στο στόχαστρο των ερντογανικών μέσων ενημέρωσης και στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν η διεύθυνσή μου και  φωτογραφίες μου που τραβήχτηκαν κρυφά. Ο λόγος για τις ξαφνικές επιθέσεις εναντίον μου είναι ότι αποκάλυψε την αλήθεια για τις 15 Ιουλίου. Ότι δεν επρόκειτο για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά για μια εξελιγμένη επιχείρηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών υπό τον έλεγχο του Ερντογάν”. 

 Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν έχει βάλει στη λίστα θανάτου Facebook Twitter
O Cevheri Güven στη Θεσσαλονίκη

― Θέλεις να μας πεις την ιστορία σου; Πώς ήρθες στην Ελλάδα και μετά στη Γερμανία; 

Ήμουν αρχισυντάκτης του περιοδικού Nokta στην Τουρκία. Το 2015 με συνέλαβαν και κρατήθηκα για 2 μήνες. Μετά τις 15 Ιουλίου, όταν εκδόθηκε ξανά ένταλμα σύλληψης εναντίον μου, πέρασα στην Ελλάδα με την οικογένειά μου,  με ένα πλοίο για πρόσφυγες. Μας άρεσε πολύ η Θεσσαλονίκη και εγκατασταθήκαμε εκεί. Δεν ήθελα να πάω σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα ήταν πολιτισμικά πολύ κοντά μας. Αλλά ενάμιση χρόνο αργότερα το όνομά μου εμφανίστηκε στον "κατάλογο των δημοσιογράφων που πρόκειται να δολοφονηθούν στην Ευρώπη". Μετά τις προειδοποιήσεις που έλαβα, έπρεπε να πάω στη Γερμανία. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου έμειναν στη Θεσσαλονίκη για άλλον ενάμιση χρόνο. Στη συνέχεια ήρθαν και αυτοί στη Γερμανία”. 

―Πόσοι δημοσιογράφοι έχουν καταδικαστεί στην Τουρκία και πόσοι βρίσκονται στη φυλακή; Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη για εσάς και για όσους διώκονται για αυτά που γράφουν; Έχεις κάποιο μήνυμα για τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους; 

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Jailed Journos Platform, 63 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Η καταστολή των δημοσιογράφων στην Τουρκία συνεχίζεται αδιάκοπα. Οι εξόριστοι δημοσιογράφοι απειλούνται. Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι αλληλέγγυοι τόσο προς τους φυλακισμένους όσο και προς τους εξόριστους δημοσιογράφους”. 

― Έχεις κάποιο μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πρέπει να παρέμβει; 

Οι Abdullah Bozkurt και Ahmet Dönmez δέχθηκαν επίθεση στη Σουηδία, ο Erk A Carer στο Βερολίνο. Η δική μου διεύθυνσή δημοσιεύθηκε και στοχοποιήθηκα. Θα μπορούσαν να με είχαν σκοτώσει. Αυτές είναι ενδείξεις ότι το μακρύ χέρι του Ερντογάν είναι ενεργό στην Ευρώπη. Βλέπουμε το αποτέλεσμα της ανοχής προς τον  Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανοχή απέναντι στους  αυταρχικούς ηγέτες δεν θα φέρει αποτελέσματα. Αντίθετα, θα τους κάνει ακόμη πιο επιθετικούς”. 

― Και μια τελευταία ερώτηση, γιατί αυτό είναι μια κηλίδα για εμάς στην Ελλάδα. Εχεις καθόλου νέα από τον συνάδελφο και φίλο σου  Μουράτ Τσαπάν; (σ.σ είχε δραπετεύσει από την Τουρκία για να έρθει και να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές αρχές τον επέστρεψαν στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκε)

Ο Murat Çapan βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάιο του 2017, όταν απωθήθηκε από την Ελλάδα. Καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια φυλάκισης. Μόνο και μόνο επειδή είναι δημοσιογράφος  ενός περιοδικού που ασκεί κριτική στον Ερντογάν. Ο Μουράτ είναι ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα του τι συμβαίνει στους Τούρκους αντιφρονούντες όταν τους απωθούν. Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτόν. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM