Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε την έκτακτη συνεδρίασή του στην οποία πρόκειται να συζητηθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την οργή του αραβικού κόσμου και την κατακραυγή των εταίρων της Ουάσινγκτον. Ένας διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να αναμένει ο κόσμος από αυτή τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν οκτώ χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο, απάντησε μονολεκτικά: Τίποτα. Ένας άλλος σχολίασε ότι η συζήτηση θα δείξει την απομόνωση των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είπε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
«Το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου» κηρύχθηκε «τριήμερο οργής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μια βιντεοσύνδεση από την Ιερουσαλήμ, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ εκ των κρατών μελών του στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον.
Ο αξιωματούχους του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».
«Η Ιερουσαλήμ είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα» προς επίλυση στο πλαίσιο της διένεξης Ισραηλινών- Παλαιστινίων» τόνισε ο Μλαντένοφ, κάνοντας λόγο για το «σύμβολο της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής πίστης» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη. Μονάχα η «διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για το μέλλον της.
Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «επιδείξουν οξύνοια» προκειμένου η ηρεμία να επιστρέψει στην περιοχή.
Ο Σουηδός ομόλογός του Ολόφ Σκογκ υπενθύμισε το ψήφισμα 2334, που εγκρίθηκε την 23η Δεκεμβρίου του 2016 και το οποίο υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν θα αναγνωρίσει καμία τροποποίηση των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, περιλαμβανομένων εκείνων της Ιερουσαλήμ, μονάχα εκείνων που συμφωνήθηκαν από τα μέρη μέσω της διαπραγματευτικής οδού».
Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε μη βοηθητική την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και είναι ένας αξιόπιστος μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, διαβεβαίωσε σήμερα από τα ΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι.
Τραμπ: Εγώ τήρησα την υπόσχεση
«Εγώ τήρησα την προεκλογική υπόσχεσή μου, οι άλλοι όχι!», ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τους τρεις προκατόχους του, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους τον νεότερο και Μπαράκ Ομπάμα, ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το θέμα της Ιερουσαλήμ.
Εκτεταμένα επεισόδια στη Δυτική Όχθη
Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν σοβαρά ακόμη έναν κοντά στα σύνορα της Γάζας, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών, στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.
Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούστηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.
σχόλια