Συνάντηση Τουσκ - Μέι την Τρίτη για το Brexit

Συνάντηση Τουσκ - Μέι την Τρίτη για το Brexit Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το Brexit, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία που θα εκφωνήσει η Τερέζα Μέι την Παρασκευή στη Φλωρεντία για να περιγράψει το όραμά της όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Τουσκ συναντήθηκε χθες με τη Μέι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.


Η συνάντησή τους στο Λονδίνο θα σημειωθεί σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, λίγες ημέρες μετά την ομιλία της στην Ιταλία και πριν από το επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ την 28η Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, κορυφαίος σύμβουλος της Μέι για ευρωπαϊκά θέματα σημείωσε, μιλώντας σε στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα υποσχεθεί, κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία, πως το Λονδίνο θα καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αμέσως μετά την αποχώρηση του ΗΒ. Η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Brexit δεν θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες στο δείπνο του Ταλίν, όμως η Μέι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους υπόλοιπους 27 ηγέτες για τη θέση της.


Ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ οι ρωγμές στο Συντηρητικό Κόμμα βαθαίνουν. Η ομιλία της Μέι στη Φλωρεντία θεωρείται μια ευκαιρία για τη βρετανίδα πρωθυπουργό να δώσει ώθηση στις συνομιλίες και να ανακτήσει ένα μέρος τουλάχιστον του κύρους και της ισχύος της.


Μολονότι ο Τουσκ έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των 27 ηγετών όσον αφορά το Brexit, μόνον ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι εξουσιοδοτημένος να διαπραγματεύεται με τους Βρετανούς εκ μέρους της ΕΕ και οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές στο Λονδίνο πως σε αυτόν θα πρέπει να απευθύνεται για όλα τα ζητήματα.


Οι κατευθυντήριες γραμμές του Μπαρνιέ στις διαπραγματεύσεις έχουν απελπίσει τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν να παραμεριστούν τα θέματα του διαζυγίου, όπως ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει το Λονδίνο ή τα σύνορα με την Ιρλανδία, και να γίνει συζήτηση για τη μελλοντική σχέση. Ο Μπαρνιέ επιμένει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM
«Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / «Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Η δημοσιοποίηση των αρχείων στα social media και στην παγκόσμια δημοσιογραφία δείχνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να «σβήσει» σύντομα, και οι αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων email μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου και του Τζέφρι Έπσταϊν, που δείχνουν τη στενή και συχνή επικοινωνία τους ακόμα και μετά την καταδίκη του δεύτερου, αλλά και φωτογραφίες του αδελφού του βασιλιά Καρόλου σε διάφορες περιστάσεις
THE LIFO TEAM