Συνάντηση Τουσκ - Μέι την Τρίτη για το Brexit

Συνάντηση Τουσκ - Μέι την Τρίτη για το Brexit Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το Brexit, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία που θα εκφωνήσει η Τερέζα Μέι την Παρασκευή στη Φλωρεντία για να περιγράψει το όραμά της όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Τουσκ συναντήθηκε χθες με τη Μέι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.


Η συνάντησή τους στο Λονδίνο θα σημειωθεί σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, λίγες ημέρες μετά την ομιλία της στην Ιταλία και πριν από το επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ την 28η Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, κορυφαίος σύμβουλος της Μέι για ευρωπαϊκά θέματα σημείωσε, μιλώντας σε στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα υποσχεθεί, κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία, πως το Λονδίνο θα καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αμέσως μετά την αποχώρηση του ΗΒ. Η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Brexit δεν θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες στο δείπνο του Ταλίν, όμως η Μέι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους υπόλοιπους 27 ηγέτες για τη θέση της.


Ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ οι ρωγμές στο Συντηρητικό Κόμμα βαθαίνουν. Η ομιλία της Μέι στη Φλωρεντία θεωρείται μια ευκαιρία για τη βρετανίδα πρωθυπουργό να δώσει ώθηση στις συνομιλίες και να ανακτήσει ένα μέρος τουλάχιστον του κύρους και της ισχύος της.


Μολονότι ο Τουσκ έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των 27 ηγετών όσον αφορά το Brexit, μόνον ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι εξουσιοδοτημένος να διαπραγματεύεται με τους Βρετανούς εκ μέρους της ΕΕ και οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές στο Λονδίνο πως σε αυτόν θα πρέπει να απευθύνεται για όλα τα ζητήματα.


Οι κατευθυντήριες γραμμές του Μπαρνιέ στις διαπραγματεύσεις έχουν απελπίσει τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν να παραμεριστούν τα θέματα του διαζυγίου, όπως ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει το Λονδίνο ή τα σύνορα με την Ιρλανδία, και να γίνει συζήτηση για τη μελλοντική σχέση. Ο Μπαρνιέ επιμένει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM