Συνάντηση Τουσκ - Μέι την Τρίτη για το Brexit

Συνάντηση Τουσκ - Μέι την Τρίτη για το Brexit Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το Brexit, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία που θα εκφωνήσει η Τερέζα Μέι την Παρασκευή στη Φλωρεντία για να περιγράψει το όραμά της όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Τουσκ συναντήθηκε χθες με τη Μέι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.


Η συνάντησή τους στο Λονδίνο θα σημειωθεί σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, λίγες ημέρες μετά την ομιλία της στην Ιταλία και πριν από το επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ την 28η Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, κορυφαίος σύμβουλος της Μέι για ευρωπαϊκά θέματα σημείωσε, μιλώντας σε στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα υποσχεθεί, κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία, πως το Λονδίνο θα καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αμέσως μετά την αποχώρηση του ΗΒ. Η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Brexit δεν θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες στο δείπνο του Ταλίν, όμως η Μέι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους υπόλοιπους 27 ηγέτες για τη θέση της.


Ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ οι ρωγμές στο Συντηρητικό Κόμμα βαθαίνουν. Η ομιλία της Μέι στη Φλωρεντία θεωρείται μια ευκαιρία για τη βρετανίδα πρωθυπουργό να δώσει ώθηση στις συνομιλίες και να ανακτήσει ένα μέρος τουλάχιστον του κύρους και της ισχύος της.


Μολονότι ο Τουσκ έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των 27 ηγετών όσον αφορά το Brexit, μόνον ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι εξουσιοδοτημένος να διαπραγματεύεται με τους Βρετανούς εκ μέρους της ΕΕ και οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές στο Λονδίνο πως σε αυτόν θα πρέπει να απευθύνεται για όλα τα ζητήματα.


Οι κατευθυντήριες γραμμές του Μπαρνιέ στις διαπραγματεύσεις έχουν απελπίσει τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν να παραμεριστούν τα θέματα του διαζυγίου, όπως ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει το Λονδίνο ή τα σύνορα με την Ιρλανδία, και να γίνει συζήτηση για τη μελλοντική σχέση. Ο Μπαρνιέ επιμένει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί βαθαίνει την κρίση στον πυρήνα της ηγεσίας του Ιράν

Ο θάνατος του δεν αποτελεί απλώς την απώλεια ενός ακόμη αξιωματούχου, αλλά έναν παράγοντα που βαθαίνει την κρίση στην ηγεσία του Ιράν, με πιθανές συνέπειες τόσο για την πορεία του πολέμου όσο και για τη συνολική σταθερότητα της χώρας
THE LIFO TEAM
Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM