Συνάντηση Ολάντ- Αναστασιάδη στην Κύπρο: ΕΕ και ΟΗΕ πρέπει να συμμετέχουν στην διάσκεψη για το Κυπριακό

Συνάντηση Ολάντ- Αναστασιάδη στην Κύπρο: ΕΕ και ΟΗΕ πρέπει να συμμετέχουν στην διάσκεψη για το Κυπριακό Facebook Twitter
0

Σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, πραγματοποίησε επίσκεψη «αστραπή» στην Κύπρο και συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, κυρίως για το θέμα της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017, στην Γενεύη για επίλυση του προβλήματος.


Μετά την συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ήρθε στην Λευκωσία για να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.


Ο κ. Ολάντ τόνισε: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει ακριβώς αυτό το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο». Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι φίλη με την Κύπρο και πως «είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε σε μια λύση».


Αναφερόμενος και στον ρόλο της Γαλλίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Ολάντ είπε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αφορούν και το Σ.Α. ξεκαθαρίζοντας πως είναι θέμα των μελών του Σ.Α. που πρέπει «να παίξει έναν ρόλο στη διαδικασία».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και ευχαρίστησε για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης. Μια διαχρονική στήριξη της Γαλλίας που εργάζεται , είπε, με ενδιαφέρον για το Κυπριακό και θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης.

«Μια ανάλογη λύση δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που υπαγορεύει πως ένα μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται εγγυήσεις», τόνισε.


Η συζήτηση, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα του Κυπριακού. «Κύπρος και Γαλλία έχουν μια στενή συνεργασία και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μας», είπε.


Ο Γάλλος πρόεδρος έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λίγο μετά τις 3 το απόγευμα. Με γαλλικό ελικόπτερο μετέβη στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου, μετά από επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Με το ελικόπτερο έφθασε αργότερα στην Λευκωσία. Ο κ. Ολάντ ευχαρίστησε την Κύπρο, που επιτρέπει στην Γαλλία να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση στην Πάφο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM