Συμφωνία στη Σύνοδο να γίνει η Ευρώπη κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050 - Εξαιρείται η Πολωνία προσωρινά

Συμφωνία στη Σύνοδο να γίνει η Ευρώπη κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050 - Εξαιρείται η Πολωνία προσωρινά Facebook Twitter
0

Στη Σύνοδο Κορυφής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050, αφήνοντας όμως την Πολωνία εκτός της δέσμευσης αυτής προς το παρόν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κλείστηκε «συμφωνία για να γίνει η ΕΕ  κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050», ανέφερε ο Μισέλ μέσω Twitter, χαιρετίζοντας το «σημαντικό» επίτευγμα. Στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία πρόβαλλε για αρκετές ώρες αντίσταση στη λήψη της απόφασης και τις διατυπώσεις της, η απόφαση που πήραν οι ηγέτες είναι, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η διατύπωση ότι «ένα κράτος μέλος, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να δεσμευθεί σε αυτόν τον στόχο σε ό,τι το αφορά και η ΕΕ θα επανέλθει στο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020».

Η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

Για την Τσεχία, η οποία ασκούσε πίεση ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μίγμα, κατά τις ίδιες πηγές.

«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος μέλος που χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής. Οι εκπομπές CO2 από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεν, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν το 9,6% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με δεδομένα που είχαν δημοσιοποιήσει οι Βρυξέλλες πέρυσι.

Ο Μοραβιέτσκι τονίζει ότι κατάφερε η Πολωνία να εξαιρεθεί από τη συμφωνία 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τόνισε σήμερα ότι εξασφάλισε την εξαίρεση της χώρας του από τη συμφωνία η οποία κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050 στις διαπραγματεύσεις κατά την πρώτη ημέρα της, που δεν έκρυψε πως ήταν «δύσκολες».

Ο Μοραβιέτσκι σημείωσε ακόμη ότι συμφωνήθηκε να προσφερθεί γενναία χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση στις περιοχές που «επηρεάζονται περισσότερο» από τη σταδιακή διακοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και ότι η ΕΕ συμπεριέλαβε την πυρηνική ενέργεια στις αποδεκτές πηγές στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Η Πολωνία, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από λιγνιτικές μονάδες και γενικά από την καύση άνθρακα, συμφωνήθηκε να εξαιρεθεί προς το παρόν από τη συμφωνία με αντάλλαγμα να μην εμποδίσει την έγκρισή της, είχε σημειώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM