Συμφωνία για 20 ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ανακοίνωσε το υπ. Άμυνας της Τουρκίας

Συμφωνία για 20 ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ανακοίνωσε το υπ. Άμυνας της Τουρκίας Facebook Twitter
1

Σε συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κατέληξαν οι αντιπροσωπείες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Ταμέρ Ζιντζίρ.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ταμέρ Ζιντζίρ, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στην εφαρμογή συνολικά 20 μέτρων εμπιστοσύνης τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπουργείων Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ 20-25 Μαΐου 2019 και στην Άγκυρα μεταξύ 18-20 Ιουνίου 2019, συζητήθηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τις προβληματικές περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο τέλος των συναντήσεων επιτεύχθηκε συμφωνία για την εφαρμογή 20 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, καθώς επίσης και οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο υπουργών Εθνικής Άμυνας, δημιούργησαν ένα εποικοδομητικό κλίμα και μαζί με τα μέτρα που θα εξετάσουμε σε επόμενες συναντήσεις, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Αιγαίο», τόνισε στη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, ο Ταμέρ Ζιντζίρ αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι συνεχίζονται με αποφασιστικότητα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο. «Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα εντός της υφαλοκρηπίδας μας, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΤΔΒΚ γύρω από την Κύπρο τελούν υπό την προστασία μας. Τα πλωτά γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής στα δυτικά, ο Γιαβούζ στα ανατολικά, και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός, στα νότια της Κύπρου, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που έχουν ανακοινωθεί. Για την ασφάλεια των πλοίων μας, σε περίπτωση ανάγκης, παρέχεται πλήρης υποστήριξη από φρεγάτες, κορβέτες, τορπιλακάτους, πλοία και αεροσκάφη της ακτοφυλακής, υποβρύχια, καθώς και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, o οποίος επανέλαβε ότι «στην ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο καμία απόφαση και καμία συμφωνία, που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν πρόκειται να έχει ισχύ και διάρκεια, ούτε πρόκειται να κάνουμε τα στραβά μάτια σε τετελεσμένα στην περιοχή μας», ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να συμπεριφέρονται με τρόπο ανάλογο.

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα μεταβαίνει την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον οποίο θα συνοδεύουν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οι τρεις αρχηγοί ξηράς, πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας.

Με πληροφορίες από Sigmalive

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια