Süddeutsche Zeitung: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τη διαμάχη Ελλάδας- Τουρκίας

Süddeutsche Zeitung: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τη διαμάχη Ελλάδας- Τουρκίας Facebook Twitter
EPA
0

Η διαμάχη της Ελλάδας και της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία στα μέλη του ΝΑΤΟ, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται στην ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα και τις γεωτρήσεις.

Η Süddeutsche Zeitung θυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Παράλληλα παραθέτει τις δηλώσεις που έκανε στη γερμανική εφημερίδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διεμήνυσε «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας».

«Η διαμάχη μεταξύ των δυο χωρών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας ανησυχεί όλο και περισσότερο τα άλλα κράτη της συμμαχίας. Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας κάλεσε το ΝΑΤΟ να λάβει υπόψιν του την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη και στη Μεσόγειο και να αναγνωρίσει επιτέλους ότι υπάρχει ένα "κοινό πρόβλημα Τουρκία" και δεν μπορεί πλέον να στουθοκαμηλίζει», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ «όπου μίλησε με τον ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και για την αμυντική συνεργασία, η οποία θα γίνει στενότερη. Οι υπουργοί Ενέργειας των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την επέκταση της ενεργειακής τροφοδοσίας. Τον Ιανουάριο Ελλάδα και Ισραήλ είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού με την ονομασία Eastmed. H Άγκυρα θεωρεί ότι προκαλείται από αυτό το σχέδιο και βλέπει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που περιγράφονται στη συμφωνία με τη Λιβύη».

Ακόμη, η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτό το μήνα η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία, η οποία ορίζει τη χρήση των θαλάσσιων περιοχών και τα κυριαρχικά δικαιώματα ανάμεσα στις δυο χώρες. «Η Αθήνα θέλει να δείξει ότι όσον αφορά το θέμα των απαιτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο προκρίνει τη διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

Διεθνή / Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

«Υπάρχουν υποψίες ότι απευθύνθηκαν σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονταν ανεπαρκώς και περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο» σύμφωνα με την αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας
LIFO NEWSROOM
Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Διεθνή / Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Η «ομιλία του βασιλιά» σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου - Η νέα κυβέρνηση θα βασίζεται στις αρχές της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για όλους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων των εμβολίων Covid-19

Διεθνή / Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων των εμβολίων Covid-19

Η Επιτροπή συμφώνησε μόνο να δώσει μερική πρόσβαση σε ορισμένα συμβόλαια, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν διαγραφεί για την προστασία εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα ιδιωτικότητας
LIFO NEWSROOM