Απεργία την Πρωτομαγιά

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ: Υπεγράφη κοινή διακήρυξη μεταξύ Κωστή Χατζηδάκη και Yuval Steinitz

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ: Υπεγράφη κοινή διακήρυξη μεταξύ Κωστή Χατζηδάκη και Yuval Steinitz Facebook Twitter
0

Κοινή Διακήρυξη ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ισραήλ, για την προώθηση κοινών projects και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των δυο χωρών.

Η διακήρυξη υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται και αναφορά στην προοπτική επενδύσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τα εναλλακτικά καύσιμα.

Τα δύο κλιμάκια επιβεβαίωσαν παράλληλα την ισχυρή στήριξη των δύο κρατών για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, με την ισραηλινή πλευρά να έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία κύρωσης της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου.

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Επί τάπητος τέθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ, που υλοποιείται ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) από τον EuroAsia Interconnector. Στις 27 Μαΐου υποβλήθηκε αίτηση για χρηματοδότηση του έργου από το ευρωπαϊκό ταμείο Connect Europe Facility.

Με τη νέα υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ κ. Gita Gamliel, συζητήθηκαν σχέδια συνεργασίας στο χώρο της πράσινης καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Υδάτων κ. Ze'ev Elkin οι συμπράξεις σε ζητήματα θαλάσσιας ρύπανσης και αφαλάτωσης των υδάτων.

«Πιστεύω ότι η Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας και Ισραήλ για την ενέργεια είναι αρκετά εύγλωττη. Οι σχέσεις των δυο χωρών συνολικά, αλλά και ειδικά στον ενεργειακό τομέα, ποτέ δεν ήταν σε καλύτερο επίπεδο. Προχωρούμε αποφασιστικά για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Με την ίδια βούληση θα προχωρήσουμε μαζί με τη Κύπρο για τη κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο ανοίγουν νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Το ίδιο ισχύει και για την περιβαλλοντική πολιτική, με έμφαση στη συνεργασία σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και αφαλάτωσης».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, υπεγράφη επίσης κοινή Δήλωση των υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, κοινή Διακήρυξη για θέματα κυβερνοασφάλειας από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον Γενικό Δ/ντή του National Cyber Directorate, Yigal Unna.

Πολιτική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM