Στους δρόμους οι Αλγερινοί φοιτητές κατά του προέδρου Μπουτεφλίκα

Στους δρόμους οι Αλγερινοί φοιτητές κατά του προέδρου Μπουτεφλίκα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι Αλγερινοί φοιτητές απείχαν σήμερα από τα μαθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην υποψηφιότητα του προέδρου της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλγερία εδώ και χρόνια. 

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα δεσμεύθηκε το βράδυ της Κυριακής πως εάν επανεκλέγει, θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δεν θα ολοκληρώσει την 5η θητεία του, αλλά θα οργανώσει νέες, πρόωρες προεδρικές εκλογές, στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος.

Η νέα πρόταση του Μπουτεφλίκα φαίνεται να είχε στόχο τον κατευνασμό ενός πρωτοφανούς κύματος διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων εναντίον του με συμμετοχή κυρίως νέων ενάντια στην 20χρονη προεδρική του θητεία.

Ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης παραιτήθηκε σήμερα από βουλευτής και από μέλος του κυβερνώντος κόμματος FLN, σε μια σπάνια ένδειξη δυσαρέσκειας εντός της άρχουσας ελίτ, που βρίσκεται αντιμέτωπη υπό πρωτοφανή πίεση.

Η πολιτική επιβίωση του Μπουτεφλίκα φαίνεται να εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει η κυβερνώσα ελίτ, που αποτελείται από μέλη του κόμματός του FLN, ο στρατός και μεγιστάνες επιχειρήσεων σε περίπτωση που οι διαδηλώσεις συνεχίσουν να διογκώνονται.

Τα καταστήματα άνοιξαν στο Αλγέρι σήμερα, αλλά οι φοιτητές απείχαν από τα μαθήματά τους στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας Μπαμπ Εζουάρ.

Πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις στην πρωτεύουσα ήταν επίσης ερειπωμένες.

«Δεν θα πάμε στα μαθήματά μας, αυτή είναι μια απόφαση που πήραμε χθες», είπε στο πρακτορείο Reuters η Αμίνα, μια 21χρονη φοιτήτρια.

«Μαζί είμαστε ο κόσμος και το σύστημα είναι ένα τίποτα», ανέφερε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε από ακτιβιστές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν επίσης στην Μπλίντα, πόλη που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου, φωνάζοντας «όχι σε νέα θητεία, όχι σε νέα θητεία».

Αυτή η υποψηφιότητα είναι μια «προσβολή προς τους πολίτες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 69χρονος συνταξιούχος Μοχάμεντ, δηλώνοντας έτοιμος να συμμετάσχει για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις την ερχόμενη Παρασκευή.

Δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιχειρήσει να καταστείλουν τις διαδηλώσεις, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής.

Αντίπαλοι του 82χρονου Μπουτεφλίκα, ο οποίος το 2013 υπέστη εγκεφαλικό και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να ηγηθεί της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας.

Ο ίδιος βρίσκεται σε νοσοκομείο της Ελβετίας, όπου υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ