ΒΑΣΕΙΣ 2024

Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει Facebook Twitter
0

Μια εργατική πολυκατοικία επί της οδού Πειραιώς, στον Ταύρο πρόκειται να γίνει η πρώτη στην Ελλάδα που θα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου, παρουσία των δημάρχων Αθηναίων Χάρη Δούκα και Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου το κόστος των παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο κτήριο έφθασε σε 201.020 ευρώ ή 362,92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα αποτελέσματα - όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες - είναι ότι το κτήριο θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που θα καταναλώνει, θα διατηρεί σταθερή θερμοκρασία από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο, σχετική υγρασία 35-55% και η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα θα διατηρείται κάτω από 1000 ppm.

Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει Facebook Twitter

Χωρίς την προσθήκη του φωτοβολταϊκού αλλά με την υλοποίηση των λοιπών παρεμβάσεων το ενεργειακό κόστος περιορίζεται σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό το χρόνο, (100 ευρώ το χρόνο για διαμέρισμα 100 τ.μ.) καθώς η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε 15 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό ετησίως.

Οι εργασίες αναβάθμισης που υλοποιούνται στα παθητικά κτίρια περιλαμβάνουν 5 άξονες:

  1. Θερμομόνωση στη στέγη, την πρόσοψη και τα υπόγεια,
  2. Αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση τριπλού υαλοπίνακα.
  3. Εξασφάλιση αεροστεγανότητας.
  4. Εντοπισμός και επίλυση των θερμογεφυρών.
  5. Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας.
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει Facebook Twitter

Πρόσθετες εργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν είναι ο εκσυγχρονισμός του ηλιακού θερμοσίφωνα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη και έξυπνου μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, η τοποθέτηση θερμοχρωμικών γυαλιών στα κουφώματα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην όψη του κτιρίου.

Την παρουσίαση του "Passivistas: The Tavros Project" έκαναν οι Δημήτρης Παλλαντζάς, φυσικός κτιρίων, Νεκτάριος Τσακουμάκης, μηχανολόγος μηχανικός, Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, και Μαρία Καλτσά, αρχιτέκτων.

Περιβάλλον
0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM