Γιατί ο κόσμος έχει τρελαθεί με τον χαλκό

Γιατί ο κόσμος έχει τρελαθεί με τον χαλκό Facebook Twitter
Χαλκός/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Από τη στιγμή που ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο αντιμετώπισε πρόσφατα οικονομική δυσπραγία, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να διαβουλεύεται με πιθανούς επενδυτές για την ανάληψη μεριδίου στα ορυχεία της εταιρείας στη Ζάμπια αξίας έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η αναζήτηση επενδυτών δεν περιορίζεται σε αμερικανικές εταιρείες, με οντότητες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία. Ο στόχος είναι απλός: να μην τεθεί υπό κινεζικό έλεγχο και να αποτραπεί η ασιατική υπερδύναμη από το να σφίξει τη λαβή της στην παγκόσμια προμήθεια κρίσιμων μετάλλων και ορυκτών.

Ο διαγωνισμός, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα φέτος, αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας εγρήγορσης για την απόκτηση περισσότερου χαλκού, βασικού συστατικού σε όλα, από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι τις γραμμές μεταφοράς και τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

Η προσφορά ρεκόρ σχεδόν 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου BHP για την εξαγορά της Anglo American, η οποία απορρίφθηκε τη Δευτέρα, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο την έντονη ζήτηση χαλκού. Ενώ η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Anglo παράγει μια σειρά από εμπορεύματα, από διαμάντια έως νικέλιο, η αυστραλιανή BHP έχει καταστήσει σαφές ότι εκτιμά περισσότερο τα περιουσιακά στοιχεία χαλκού της εταιρείας.Η Anglo απέρριψε την πρώτη προσφορά της BHP τον περασμένο μήνα και άλλες εταιρείες πιστεύεται ότι σταθμίζουν αντίπαλες προσφορές.

Την Τρίτη, η Anglo ανακοίνωσε το δικό της σχέδιο ανάκαμψης, λέγοντας ότι θα αποχωρήσει από τις επιχειρήσεις πλατίνας, διαμαντιών και άνθρακα χαλυβουργίας, προωθώντας ουσιαστικά στους επενδυτές μια στρατηγική που καθιστά τον χαλκό ακόμη πιο κεντρικό στοιχείο για το μέλλον της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Duncan Wanblad δήλωσε ότι η εταιρεία θα εξετάσει την ανάπτυξη της επιχείρησης χαλκού τόσο οργανικά όσο και από πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως η ανάληψη μεγαλύτερων ποσοστών σε περιουσιακά στοιχεία που ήδη κατέχει.

Το ράλι της Κίνας για τον χαλκό 

Κι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία εποπτεία επί μιας προτεινόμενης συμφωνίας, οι αξιωματούχοι έχουν επικοινωνήσει με τα στελέχη της Anglo ότι ανησυχούν πως η ενοποίηση θα μπορούσε να περιορίσει τη συνολική προσφορά χαλκού.

.Οι ΗΠΑ ανησυχούν επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην BHP να πουλήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία ή να συμφωνήσει να πουλήσει περισσότερο χαλκό στη χώρα για να αντιμετωπίσει πιθανές ανησυχίες για τον ανταγωνισμό. 

Για τις ΗΠΑ, η τρέχουσα φρενίτιδα αναδεικνύει τη σημασία της πολυετούς προσπάθειάς τους να δημιουργήσουν αποθέματα μετάλλων και ορυκτών που είναι κρίσιμα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. 

Η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να αυξηθεί καθώς ορισμένα ορυχεία κλείνουν ή μειώνουν την παραγωγή.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το χαλκό έχουν αυξηθεί κατά 20% φέτος.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν υπουργείο εξόρυξης, κρατικό ταμείο πλούτου ή μεγάλη εγχώρια εξορυκτική βιομηχανία. Αυτό την έχει φέρει σε μειονεκτική θέση έναντι της Κίνας, η οποία μπορεί να κατευθύνει τις κρατικές επιχειρήσεις της να επενδύσουν σημαντικά, ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιορίζεται  ως προς το πόσα χρήματα μπορεί να διοχετεύσει άμεσα σε έργα εθνικής ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς και με φιλικές χώρες με κρατικά ταμεία, για να τις δελεάσει να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.

Η Wall Street Journal ανέφερε πέρυσι, για παράδειγμα, ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία διεξήγαγαν συνομιλίες για πιθανές συμφωνίες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με τις οποίες η Σαουδική Αραβία θα έπαιρνε μερίδια σε ορυχεία και οι αμερικανικές εταιρείες θα είχαν εγγυημένα κάποια από τα δικαιώματα παραγωγής. 

Την ίδια ώρα οι κινεζικές μεταλλευτικές, με τη στήριξη της κυβέρνησης, εξαγοράζουν επίσης σημαντικά μερίδια σε ορυχεία. Το 2023 η Κίνα δαπάνησε περισσότερα από 19 δισ. δολάρια σε επενδύσεις εξόρυξης. Ήταν αύξηση 158% σε σχέση με το 2022 και το υψηλότερο ποσό από το 2013.

Στην Κίνα, η οποία καταναλώνει πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ετήσιας προσφοράς χαλκού, ούτε οι τριγμοί στην αγορά ακινήτων δεν έχουν καταφέρει να πλήξουν τη ζήτηση του χαλκού. Αν και οι επενδύσεις σε ακίνητα, που κάποτε ήταν βασικός μοχλός της ζήτησης χαλκού, μειώνονται κατά 9% σε ετήσια βάση, η κινεζική ζήτηση για το μέταλλο είναι αυξημένη κατά περίπου 10% τον τελευταίο χρόνο.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM