Στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι -Ο Μπάιντεν προσφέρει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τζο Μπάιντεν έξω από τον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αφού προσγειώθηκε στη βάση Andrews, έφτασε στον Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχθηκε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι πόζαρε για τους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του την Τζιλ και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον αγκάλιασε.

«Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για τις 300 ημέρες του πολέμου, καθώς μίλησε στους δημοσιογράφους μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του.

«Κύριε πρόεδρε, χαίρομαι που σας έχουμε», είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι. «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στο πλευρό σας για την ενωμένη άμυνα ενάντια σε αυτόν τον κτηνώδη, βίαιο πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν».

«Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, 300 ημέρες που το περνάμε αυτό και ο Πούτιν έχει εξαπολύσει μια βάναυση επίθεση στο δικαίωμα των Ουκρανών να υπάρχουν ως έθνος και την επίθεση σε αθώους Ουκρανούς για κανέναν άλλο λόγο εκτός από τον εκφοβισμό», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας τις κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια και τις πολιτικές υποδομές.

Ο Πούτιν «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αμερικανό ομόλογό του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί αργότερα το Κογκρέσο, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στις 19:30 (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδος).

Με πληροφορίες CNN & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM