Τρεις ιστορικές τοποθεσίες που συνδέονται με τα εγκλήματα των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη καταχωρήθηκαν την Παρασκευή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: Πρόκειται για δύο πρώην φυλακές και τον διαβόητο τόπο μαζικών εκτελέσεων Choeung Ek - γνωστό διεθνώς από την ταινία The Killing Fields.
Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της 47ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Παρίσι και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 ετών από την κατάληψη της εξουσίας από το κομμουνιστικό καθεστώς των Ερυθρών Χμερ, το οποίο ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ 1975 και 1979, μέσω λιμού, βασανιστηρίων και μαζικών εκτελέσεων.
Καμπότζη: Τρεις τόποι φρίκης των Ερυθρών Χμερ στη μνήμη της ανθρωπότητας
Οι τρεις χώροι που εγγράφηκαν είναι:
- Το Μουσείο Γενοκτονίας Tuol Sleng (S-21), στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ: πρώην σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων. Περίπου 15.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν εκεί, ελάχιστοι επέζησαν.
- Η φυλακή M-13, στην επαρχία Kampong Chhnang, κεντρικά της χώρας: μία από τις πρώτες μυστικές φυλακές των Ερυθρών Χμερ, τόπος κράτησης και ανακρίσεων αντιφρονούντων.
- Ο χώρος εκτελέσεων Choeung Ek, 15 χιλιόμετρα νότια της Πνομ Πενχ: σημείο μαζικών εκτελέσεων και τάφων, με τουλάχιστον 8.000 κρανία να έχουν εντοπιστεί. Η φρίκη του αποτυπώθηκε στο The Killing Fields (1984), που βασίστηκε στις εμπειρίες του φωτορεπόρτερ των New York Times Dith Pran και του ανταποκριτή Sydney Schanberg.
Η Καμπότζη, η οποία υπέφερε βαθιά από την τετραετία του καθεστώτος του Πολ Ποτ, είχε υποβάλει αίτημα αναγνώρισης των συγκεκριμένων χώρων ως πολιτιστικών μνημείων με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την εκπαίδευση των νέων γενεών.
Σε μήνυμά του προς τον λαό, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Μανέτ, κάλεσε τους πολίτες να χτυπήσουν τύμπανα ταυτόχρονα το πρωί της Κυριακής, σε μια τελετουργική εκδήλωση μνήμης για την εγγραφή των τριών χώρων στη λίστα της UNESCO.
«Είθε αυτή η επιγραφή να χρησιμεύσει ως διαρκής υπενθύμιση ότι η ειρήνη πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε», ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα. «Από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της ιστορίας μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα».
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο Youk Chhang, διευθυντής του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Καμπότζης στην Πνομ Πενχ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα εξακολουθεί να παλεύει με την «επώδυνη κληρονομιά της γενοκτονίας». Όπως είπε, η ένταξη των χώρων αυτών στη λίστα της UNESCO «θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των νέων και θα συμβάλει στην επούλωση πληγών που παραμένουν ανοιχτές».
Η απόφαση της UNESCO φέρνει την Καμπότζη στο πλευρό άλλων χωρών που διατηρούν μνημεία μνήμης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει ιστορικά σημεία όπως το Σινικό Τείχος, οι Πυραμίδες της Γκίζας, το Ταζ Μαχάλ και το αρχαιολογικό συγκρότημα Άνγκορ στην ίδια την Καμπότζη.
Με πληροφορίες από Guardian