Η Καμπότζη πανηγυρίζει την επιστροφή πέντε αρχαίων γλυπτών των Χμερ από συλλογή ιδιώτη

Η Καμπότζη πανηγυρίζει την επιστροφή πέντε αρχαίων γλυπτών των Χμερ από συλλογή ιδιώτη Facebook Twitter
Τα πέντε έργα τέχνης που επιστράφηκαν από ιδιώτη συλλέκτη στην Καμπότζη - Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Πολιτισμού Καμπότζης
0

Η Καμπότζη πανηγυρίζει την επιστροφή πέντε σπουδαίων αρχαίων γλυπτών των Χμερ από τη συλλογή του Ντάγκλας Λάτσφροντ. 


Η κόρη του, Τζούλια είχε υποσχεθεί να επιστρέψει πάνω από 100 τεχνουργήματα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, μετά το θάνατο του συλλέκτη και πατέρα της, το 2020. 


Ο Λάτσφορντ, επιχειρηματίας που ζούσε μεταξύ Βρετανίας και Ταϊλάνδης, ήταν ειδικός και παθιασμένος συλλέκτης αρχαιοτήτων των Χμερ, ιθαγενούς εθνότητας της Καμπότζης. 

Ωστόσο, το 2019 του ασκήθηκε δίωξη στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο και πλαστογράφηση εγγράφων. Πέθανε το 2020 προτού δικαστεί. 


Το 2011, είχε βρεθεί για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ΗΠΑ, που κατέφυγαν σε νομικά μέσα για να αποτρέψουν την πώληση ενός γλυπτού του 10ου αιώνα από ψαμμίτη από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, αξίας εκατομμυρίων, το οποίο φέρεται να είχε κλαπεί από τον ναό Prasat Chen, στην τότε πρωτεύουσα των Χμερ, Koh Ker.
 


Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, όταν η έμπορος τέχνης Νάνσυ Βίνερ από τη Νέα Υόρκη κατηγορήθηκε για κατοχή κλεμμένης περιουσίας, αποδείχτηκε πως δύο από τα έργα τέχνης που είχε στην κατοχή της, της τα είχε προμηθεύσει ο Λάτσφορντ. 


Κάποια από εκείνα τα αντικείμενα πουλήθηκαν σε γκαλερί της Αυστραλίας ενώ κάποια άλλα έχουν επιστραφεί στις χώρες όπου ανήκαν. 

«Παρά τα όσα λένε κατά του Ντάγκλας, ο πατέρας μου άρχισε τη συλλογή του σε πολύ διαφορετική εποχή, και ο κόσμος του άλλαξε. Θα επιθυμούσα ό,τι συνέλεξε, να κρατηθεί εκεί που οι άνθρωποι μπορούν να το απολαμβάνουν και να το κατανοούν. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Καμπότζη για να τιμηθούν αυτά τα αντικείμενα, όχι μόνο για την τέχνη ή την ιστορία τους, αλλά και για τη θρησκευτική σπουδαιότητά τους» είχε αναφέρει η Τζούλια Λάτσφορντ στους New York Times τον περασμένο Γενάρη. 

«Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Τζούλια Λάτσφορντ στις 29 Σεπτεμβρίου του 2020. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, τα πέντε αυτά αριστουργήματα επέστρεψαν στην Καμπότζη» επιβεβαίωσε ο Μπράντλεϊ Γκόρντον, νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της Καμπότζης. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ