Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ Facebook Twitter
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεμπάζ Σαρίφ / Φωτ.: Χ
0

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες επαφές στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα ή η μορφή τους.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεμπάζ Σαρίφ, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ και του Τζάρεντ Κούσνερ. Από την πλευρά του, ο Σαρίφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επαφές θα αποτελέσουν «ένα βήμα προς μια διαρκή ειρήνη», με το Πακιστάν να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή.

Οι συνομιλίες, ωστόσο, ξεκινούν σε κλίμα έντονης δυσπιστίας. Από την Τεχεράνη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχατζερανί τόνισε ότι το Ιράν προσέρχεται με διάθεση διαλόγου, αλλά χωρίς εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι «το δάχτυλο θα παραμείνει στη σκανδάλη» και ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυριαρχούν δύο βασικά ζητήματα: η απαίτηση του Ιράν για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, όπου συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις, και το ζήτημα των δεσμευμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Παρά τις πληροφορίες περί πιθανής αποδέσμευσής τους, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέψευσαν ότι έχει επιτευχθεί σχετική συμφωνία.

Παράλληλα, η κατάσταση στο πεδίο παραμένει τεταμένη. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νέες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, ενώ ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο συνεχίζονται, διατηρώντας την πίεση στις διαπραγματεύσεις.

Οι επαφές στο Ισλαμαμπάντ διεξάγονται αρχικά σε διμερές επίπεδο, με το Πακιστάν να συνομιλεί ξεχωριστά με τις δύο πλευρές. Μια ενδεχόμενη τριμερής συνάντηση αναμένεται μόνο εφόσον υπάρξει πρόοδος στα βασικά αιτήματα.

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες και περιορισμένα περιθώρια συμβιβασμού.

Με πληροφορίες από New York Times, Guardian, Al Jazeera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM