Στήριξη Γκάμπριελ στην απόφαση Βερολίνου να απαγορεύσει δημόσιες εμφανίσεις του Ερντογάν στη Γερμανία

Στήριξη Γκάμπριελ στην απόφαση Βερολίνου να απαγορεύσει δημόσιες εμφανίσεις του Ερντογάν στη Γερμανία Facebook Twitter
Aris Oikonomou/SOOC
0

Η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε σήμερα να περιορίσει μια περαιτέρω διάβρωση των σχέσεων της με την Τουρκία, έπειτα από την απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει την διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), που θα διεξαχθεί στο Αμβούργο στις 7-8 Ιουλίου.


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της απόφασης του Βερολίνου με δεδομένο τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά θεμάτων, όπως την κράτηση σε τουρκικές φυλακές του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι η Γερμανία παραμένει αφοσιωμένη στην βελτίωση των σχέσεων της με την Τουρκία.


Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε ότι πιστεύει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να απαντήσει με περισσότερη «συναισθηματική αλληλεγγύη» στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. «Πιστεύω ότι κάναμε ένα λάθος», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές που δεν εύκολο να τις ξεπεράσουμε, αλλά θέλω να το δηλώσω ρητά ότι προσβλέπουμε στην επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής της G20», τόνισε ο Γκάμπριελ.


Την Πέμπτη η Τουρκία καταφέρθηκε εναντίον γερμανών πολιτικών για τις αντιθέσεις τους στα σχέδια του Τούρκου προέδρου να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις στη Γερμανία πέραν της Συνόδου, υποστηρίζοντας ότι η αντίθεσή τους αυτή φανερώνει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Άγκυρας. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί στη Γερμανία κάνουν απαράδεκτα σχόλια με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να δει να ξεσπούν συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα στους τρία εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία.


Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία ότι ο Ερντογάν δεν θα παραστεί στην Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας. «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας σημαντικός προσκεκλημένος για εμάς και καλωσορίζουμε τη συμμετοχή του στη σύνοδο της G20» τόνισε ο Ζάιμπερτ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM