Ο αδερφός και η 75χρονη μητέρα του εξόριστου Τούρκου μεγιστάνα Akin Ipek καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν

 

Ο Akin Ipek, που διέφυγε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2015, λίγο πριν την κατάσχεση των επιχειρήσεών του, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «γελοία και παράλογη» ενώ την περιέγραψε ως το πιο πρόσφατο δείγμα της ολικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Στον αδερφό του, Cafer Tekin Ipek, που είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2016, επιβλήθηκε φυλάκιση 79 ετών και εννέα μηνών και πρόστιμο 250.000 τουρκικών λιρών, μετά την καταδίκη του για τρομοκρατία και φορολογικές παραβάσεις. Η μητέρα του, Melek Ipek, καταδικάστηκε για τη συμμετοχή της σε τρομοκρατική οργάνωση σε έντεκα χρόνια και οχτώ μήνες. 

 

Ο 56χρονος Akin Ipek κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Παρότι ο Akin Ipek αρνείται ότι στήριξε το το πραξικόπημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ των γκιουλενιστών. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις του ομίλου Koza Ipek συγκαταλέγονταν εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια τα οποία αρχικά στήριζαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Τούρκου προέδρου και του Φετουλάχ Γκιουλέν, τα Μέσα του ομίλου κράτησαν αντιπολιτευόμενη στάση. 

 

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο, απέρριψε αίτημα έκδοσης του Ipek και δύο ακόμα Τούρκων πολιτών στην Τουρκία, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει «πολιτικά κίνητρα» πίσω από το αίτημα. Η υπόθεση προκάλεσε τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών, με την Τουρκία να κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση». 

 

Με πληροφορίες από The Times