ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Βρετανία: Νέα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου - Στη δημοσιότητα τα σχέδια

Στη δημοσιότητα τα νέα χαρτονομίσματα με την απεικονίζουν τον βασιλιά Κάρολο Facebook Twitter
Φωτ.: Bank of England
0

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποκάλυψε τα σχέδια των χαρτονομισμάτων, που απεικονίζουν το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου Γ'. Τα νέα χαρτονομίσματα θα τεθούν σε κυκλοφορία μέχρι τα μέσα του 2024.

Ανακοινώνοντας τα σχέδια για πρώτη φορά ενόψει της τελετής στέψης τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι το πορτρέτο του βασιλιά θα εμφανίζεται στα υπάρχοντα σχέδια και των τεσσάρων χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή δηλαδή των 5, 10, 20 και 50 λιρών.

Η εικόνα του βασιλιά θα εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος των χαρτονομισμάτων, καθώς και στο διαφανές τμήμα ασφαλείας των χρημάτων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πολυμερές πλαστικό.

Τα χαρτονομίσματα με την απεικόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ κανονικά.

Η Threadneedle Street είπε ότι τα σχέδια έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες του βασιλικού οίκου για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Ο βασιλιάς Κάρολος γίνεται έτσι μόλις ο δεύτερος μονάρχης στη βρετανική ιστορία που θα εμφανίζεται σε χαρτονόμισμα. Αν και η Τράπεζα της Αγγλίας παρήγαγε χαρτονομίσματα από τα τέλη του 1600, η εικόνα του βασιλιά απεικονίστηκε για πρώτη φορά το 1960, όταν το χαρτονόμισμα της 1 λίρας κυκλοφόρησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'. 

Το πορτρέτο της βασίλισσας εμφανίζεται επίσης σε χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων στον Καναδά, σε νομίσματα στη Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένα άλλα έθνη της Κοινοπολιτείας.

Η χρήση φυσικού νομίσματος ωστόσο μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια εν μέσω της αύξησης των πληρωμών με κάρτες και των ανέπαφων πληρωμών.

Όμως, περισσότερα από 4,7 δισ. χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας με τη βασίλισσα παραμένουν σε κυκλοφορία, με την αξία τους να ανέρχεται σε περίπου 82 δισ. λίρες.

Στη δημοσιότητα τα νέα χαρτονομίσματα με την απεικονίζουν τον βασιλιά Κάρολο Facebook Twitter
Φωτ.: Bank of England

Αν και τα σχέδια των χαρτονομισμάτων που αποκάλυψε η Τράπεζα θα έχουν ένα νέο πορτρέτο του μονάρχη, η πίσω όψη θα παραμείνει αμετάβλητη, με τη συγγραφέα Τζέιν Όστεν στα χαρτονομίσματα των 10 λιρών, τον καλλιτέχνη JMW Turner στα χαρτονομίσματα των 20 λιρών και τον Άλαν Τούρινγκ στα χαρτονομίσματα των 50 λιρών.

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ολογραμμάτων και των πλαστικών τμημάτων, θα παραμείνουν επίσης αμετάβλητα.

Η κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων θα είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές για τα βασιλικά σύμβολα από τον θάνατο της Βασίλισσας τον Σεπτέμβριο, εκτός από τα νέα νομίσματα, τα γραμματόσημα και το μονόγραμμα του βασιλιά που θα χρησιμοποιηθούν σε κρατικά έγγραφα και ταχυδρομικές θυρίδες.

Ο Άντριου Μπέιλι, ο διοικητής της Τράπεζας, δήλωσε πως «Είμαι πολύ περήφανος που η Τράπεζα κυκλοφορεί το σχέδιο των νέων τραπεζογραμματίων μας, που θα φέρουν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ'. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, καθώς ο βασιλιάς είναι μόλις ο δεύτερος μονάρχης που εμφανίζεται στα χαρτονομίσματά μας. Οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα νέα χαρτονομίσματα από την κυκλοφορία τους το 2024».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μεγκ Μπέλαμι για «The Crown»: Τα τρολ μου έγραφαν πως είμαι «πολύ χοντρή» για τον ρόλο της Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Μεγκ Μπέλαμι για «The Crown»: Τα τρολ μου έγραφαν πως είμαι «πολύ χοντρή» για τον ρόλο της Κέιτ Μίντλετον

Η νεαρή Βρετανίδα ηθοποιός υποδύθηκε την πριγκίπισσα της Ουαλίας στα φοιτητικά της χρόνια στην έκτη και τελευταία σεζόν της επιτυχημένης σειράς του Netflix
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Διαψεύδει ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού για να αποθηκεύει όπλα

Διεθνή / Λίβανος: Διαψεύδει ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού για να αποθηκεύει όπλα

Το άρθρο της Telegraph αποτελεί μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον του Λιβάνου και έχει στόχο «να πλήξει τη φήμη» του αεροδρομίου υποστηρίζει ο υπουργός Μεταφορών
LIFO NEWSROOM