LIVE!

Στη δημοσιότητα η βάση δεδομένων των Panama Papers - Eκατοντάδες ελληνικά ονόματα

Στη δημοσιότητα η βάση δεδομένων των Panama Papers - Eκατοντάδες ελληνικά ονόματα Facebook Twitter
2
Στη δημοσιότητα η βάση δεδομένων των Panama Papers - Eκατοντάδες ελληνικά ονόματα Facebook Twitter
Mεταξύ των ονομάτων αναφέρονται πολλοί γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ στην κατηγορία των ενδιάμεσων εμφανίζεται και η Eurobank καθώς και αρκετά δικηγορικά γραφεία.


Τα λεγόμενα Έγγραφα του Παναμά, τα οποία προκάλεσαν ένα παταγώδες σκάνδαλο καθώς αποκάλυψαν αναρίθμητα κρούσματα φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσιοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο σήμερα, στον ιστότοπο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).


Πρόκειται για την «σημαντικότερη δημοσίευση σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρείες και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ICIJ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και η οποία συντόνισε την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων της παναμέζικης εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα.


Μια βάση δεδομένων που περιέχει που περιέχει 214.000 ονόματα εταιρειών και μετόχων είναι πλέον προσβάσιμη για το κοινό και σηκώνει το πέπλο που κάλυπτε τις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα σε 21 φορολογικούς παραδείσους, από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους ως το Χονγκ Κονγκ και την αμερικανική πολιτεία της Νεβάδας.


Το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση διότι διέθετε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, είναι ανάμεσα σε αυτά που περιέχονται στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, που αποκαλύπτει ένα δίκτυο εταιρειών-βιτρινών που είχε δημιουργήσει στις Σεϊχέλες και στον Παναμά για να καλύψει τα ίχνη του.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ εξήγησε ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει «διαφάνεια», αλλά επίσης και με την ελπίδα να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών.


Η ICIJ ωστόσο διευκρινίζει πως μόνο ένα μέρος των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων χρησιμοποιήθηκε για τροφοδοτηθεί η βάση δεδομένων που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η Μοσάκ Φονσέκα αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών με την απειλή ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.


Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, στις αρχές του Απριλίου, στο σκάνδαλο των Εγγράφων του Παναμά ενεπλάκησαν οι αρχηγοί των κρατών της Αργεντινής, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά επίσης αστέρες του ποδοσφαίρου (Λιονέλ Μέσι) ή της μεγάλης οθόνης (Πέδρο Αλμοδόβαρ), προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη κι αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

Στη βάση δεδομένων που πλέον είναι διαθέσιμη στους χρήστες υπάρχει επιλογή πλοήγησης ανά χώρα. Στην αναζήτηση για τα δεδομένα που συνδέονται με την Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες ονόματα Ελλήνων ( και μερικά αρκετά γνωστά) και ελληνικές εταιρίες ή διεθνείς μεσολαβητές που συνδέονται με ελληνική δραστηριότητα.

Mεταξύ των ονομάτων αναφέρονται πολλοί γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ στην κατηγορία των ενδιάμεσων εμφανίζεται και η Eurobank καθώς και αρκετά δικηγορικά γραφεία.

Πλοήγηση στα δεδομένα μπορείτε να κάνετε στην παρακάτω βάση:

2

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM