Στάχτες στον ωκεανό: Οι θαλάσσιες ταφές γίνονται η λύση της Κίνας για τα γεμάτα νεκροταφεία

Κίνα: Οι θαλάσσιες ταφές είναι η λύση για τα γεμάτα νεκροταφεία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty images
0

Συγγενείς μεταφέρουν βιοδιασπώμενες τεφροδόχους στα νερά για τις θαλάσσιες ταφές των αγαπημένων τους προσώπων, αντί να προσπαθούν να αγοράσουν ακριβά οικόπεδα κηδείας στην Κίνα.

H Σιάο Χου δεν περίμενε ποτέ να ζήσει από τους νεκρούς. Για χρόνια εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση που προσέφερε εκδρομές με βάρκα σε τουρίστες-επισκέπτες του Ντόουσαν, ένα αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της ηπειρωτικής Κίνας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η γειτνίαση της με τη θάλασσα και τους, γεμάτους ναούς, λόφους στο όρος Πουτού -ένα από τα τέσσερα ιερά βουνά του κινεζικού βουδισμού- άρχισε να προσελκύει ένα διαφορετικό είδος πελατείας.

Την πρώτη φορά που ένας πελάτης ζήτησε να χρησιμοποιήσει μια από τις βάρκες για να σκορπίσει τα «υπολείμματα» της σορού του αγαπημένου του προσώπου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Σιάο Χου αρνήθηκε. Ένιωθε ότι δεν ήταν «πολύ ευχάριστο» να εργάζεται με τους νεκρούς. Όμως ένας ηλικιωμένος άνδρας, ένας Βουδιστής Ζεν, «ρωτούσε συνεχώς αν μπορούσαμε να κάνουμε θαλάσσια ταφή γι' αυτόν». Έτσι, ύστερα από σκέψη, αποφάσισε να «κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα».

Άνοδος του ενδιαφέροντος για τις θαλάσσιες ταφές

Τον Μάρτιο του 2022, η Σιάο Χου εγκατέλειψε την οικογενειακή της επιχείρηση για να ξεκινήσει τη δική της εταιρεία, εκμεταλλευόμενη την άνοδο του ενδιαφέροντος για τις θαλάσσιες ταφές. Συνήθως «βγαίνει» στη θάλασσα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά σε περιόδους αιχμής εκτελεί έως και 30 «υπηρεσίες» τον μήνα. Αφού ο Τσιάνγκ Τσεμίν, πρώην πρόεδρος της Κίνας, επέλεξε να σκορπίσει τις στάχτες του στις εκβολές του ποταμού Γιάντζι τον Δεκέμβριο, οι έρευνες προς την εταιρεία της Xiao Hu υπερτριπλασιάστηκαν, λέει η ίδια.

Οι περισσότεροι Κινέζοι δεν είναι βουδιστές. Σε μια κουλτούρα που λατρεύει τους προγόνους, η ταφή στη γη με επιτύμβια στήλη θεωρείται σημαντικό μέρος της τελευταίας τελετής ενός ατόμου.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η ταχεία αστικοποίηση και η γήρανση του πληθυσμού έχουν καταστήσει τους τάφους -ιδιαίτερα στις πόλεις- όλο και πιο σπάνιους ενώ οι τιμές τους μπορεί να ξεπεράσουν τα 100.000 γιουάν (11.700 λίρες/ 14.550 δολάρια). Οι αρχές της Σανγκάης προβλέπουν ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις ταφής, ο διαθέσιμος χώρος στα νεκροταφεία θα εξαντληθεί μέσα σε 15 χρόνια.

Γεμάτα τα νεκροταφεία

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεμάτα νεκροταφεία, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέγουν εναλλακτικούς τόπους τελευταίας ανάπαυσης. Το 2021 το ποσοστό αποτέφρωσης έφτασε σχεδόν το 59%, από 47% το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων. Ωστόσο, οι τεφροδόχοι εξακολουθούν συχνά να θάβονται σε επίσημους χώρους ταφής. Έτσι, ορισμένες τοπικές αρχές άρχισαν να προσφέρουν χρηματικές αμοιβές σε ανθρώπους που επιλέγουν να σκορπίσουν τους συγγενείς τους στη θάλασσα ή να θάψουν τις στάχτες τους με «οικολογικό» τρόπο, όπως σε μικρά βιοδιασπώμενα δοχεία.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης αρχίσει να διαδίδουν τον όρο houyang bozang, που σημαίνει «παχιά φροντίδα, λεπτές κηδείες», για να υποστηρίξουν ότι η ευσέβεια είναι καλύτερο να επιδεικνύεται εν ζωή.

Ο Απρίλιος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός μήνας για την τιμή των νεκρών. Είναι ο μήνας του Qingming, ή φεστιβάλ καθαρισμού τάφων, μια εθνική γιορτή κατά την οποία οι άνθρωποι παραδοσιακά ταξιδεύουν στους τάφους των προγόνων τους για να καθαρίσουν τις ταφόπλακες.

Στο Σουτσόου, μια πόλη στην ανατολική ακτή της Κίνας, το γραφείο πολιτικών υποθέσεων ναύλωσε ένα πλοίο για να μεταφέρει 190 άτομα που πρόσφατα πένθησαν, έτσι ώστε να «αποχαιρετήσουν»

79 αγαπημένους τους ανθρώπους σε μία μαζική ταφή στη θάλασσα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν οι τοπικές αρχές.

Κάθε οικογένεια έλαβε επιδότηση 2.000 γιουάν για τη συμμετοχή της.

Για όσους επιλέγουν ιδιωτική θαλάσσια ταφή, όπως με την εταιρεία της Σιάο Χου, μπορεί να κοστίσει έως και 10.000 γουάν, ή σχεδόν τα διπλάσια αν θέλουν να συμμετάσχουν πολλά μέλη της οικογένειας. Αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνότερο από μια ταφή στη στεριά. Αλλά υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες. Όταν η Σιάο Χου άρχισε να αναλαμβάνει τις αντίστοιχες κηδείες, ανακάλυψε ότι οι στάχτες μπορεί να καταλήξουν να πετάγονται παντού. Έτσι άρχισε να προσφέρει τεφροδόχους που αποσυντίθενται με αποτέλεσμα ο νεκρός να καταλήγει βαθιά κάτω από τα κύματα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM