ΚΑΙΡΟΣ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ολλανδίας - Ιράν

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ολλανδίας - Ιράν Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη μετά την απέλαση από το Ιράν δύο Ολλανδών διπλωματών.

Η απόφασή της αποτελεί συνέχεια μιας υπόθεσης που αφορούσε τη δολοφονία δύο Ιρανών αντιφρονούντων το 2015 και 2017 στην Ολλανδία.

Η ολλανδική κυβέρνηση, που κατηγόρησε τον Ιανουάριο το Ιράν ότι ενεπλάκη στις δολοφονίες αυτές, «αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ολλανδίας στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ.

«Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία δύο Ολλανδοί συνεργάτες της πρεσβείας στην Τεχεράνη κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα», συνέχισε.

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, που έγινε τον Φεβρουάριο, η Χάγη κάλεσε «αμέσως» στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιρανό πρεσβευτή στην Ολλανδία.

Του εξηγήθηκε σαφώς πως «η απέλαση των δύο Ολλανδών υπαλλήλων, που έχουν επιστρέψει στην Ολλανδία, είναι «απαράδεκτη» και «αρνητική για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων», γράφει ο Μπλοκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, η Τεχεράνη απέλασε τους Ολλανδούς υπαλλήλους απαντώντας στην απέλαση, που είχε προηγηθεί, δύο Ιρανών διπλωματών από την Ολλανδία, τον περασμένο Ιούνιο.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατηγόρησε την Τεχεράνη τον Ιανουάριο ότι ενεπλάκη στις δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην Ολλανδία το 2015 και το 2017 δύο Ολλανδών ιρανικής καταγωγής, λέγοντας πως οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών (AIVD) διαθέτουν «ισχυρές ενδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν».

Τα δύο θύματα, που αναγνωρίστηκαν από την ολλανδική αστυνομία ως ο Αλί Μοταμέντ, 56 ετών και ο Αχμάντ Μολά Νισί, 52 ετών, ήταν αντιπολιτευόμενοι στο ιρανικό καθεστώς, είχε διευκρινίσει η ολλανδική κυβέρνηση.

Είχε μάλιστα ανακοινώσει τότε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τεχεράνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΚΑΙΡΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Το παλάτι ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour»

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Το παλάτι ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour»

Με ανακοίνωση το παλάτι του Μπάκιγχαμ δήλωσε πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν θα λάβει μέρος στις πρόβες για την μεγαλειώδη παρέλαση στις 8 Ιουνίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Διεθνή / Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Ένας νεκρός από έκρηξη ελαττωματικού αερόσακου Takata - 58 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – Δείτε ποια μοντέλα της Nissan αφορά η προειδοποίηση
NEWSROOM
Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ.λίρες

Διεθνή / Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ. λίρες

Η προσφορά του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Κρετίνσκι θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και από την βρετανική κυβέρνηση - Στον Κρετίνσκι ανήκει ήδη το 27% της Royal Mail
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Διεθνή / Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να είναι μέρος της συστημικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο
NEWSROOM