ΑΘΗΝΑ

Το Spotify αφαιρεί τη μουσική του Νιλ Γιανγκ- Μετά τη διαμάχη περί παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

Το Spotify αφαιρεί τη μουσική του Νιλ Γιανγκ- Μετά την διαμάχη περί παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Το Spotify άρχισε να αφαιρεί τη μουσική του Νιλ Γιανγκ καθώς ο διάσημος μουσικός επέκρινε την πλατφόρμα, ζητώντας της να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και τον podcaster Τζόι Ρόγκαν.

Ο Γιανγκ κατηγόρησε το Spotify για παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid. «Μπορούν να έχουν τον Ρόγκαν ή τον Γιανγκ. Όχι και τους δύο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρόγκαν επικρίθηκε σφόδρα μετά από συνέντευξη με έναν ειδικό λοιμωξιολόγο, ο οποίος είναι αντίθετος στα εμβόλια του κορωνοϊού για τα παιδιά, πράγμα που ενόχλησε τον μουσικό.

Το Spotify από την πλευρά του είπε ότι «λυπάται» για την κίνηση του Γιάνγκ και ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στην πλατφόρμα.

Ο Καναδό-Αμερικανός μουσικός κατηγόρησε δημοσίως το Spotify τη Δευτέρα ότι «διέδωσε ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια - πιθανότατα προκαλώντας τον θάνατο σε όσους πιστεύουν αυτή την παραπληροφόρηση».

Σε άλλη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο site του την Τετάρτη, ο μουσικός αποκάλεσε την πλατφόρμα «σπίτι της απειλητικής για τη ζωή παραπληροφόρησης για τον Covid», λέγοντας πως πωλούνται ψέματα για το χρήμα.

Ευχαρίστησε επίσης τη δισκογραφική του εταιρεία, την Reprise Records που ανήκει στην Warner Brothers, για την υποστήριξη της απόφασής του, λέγοντας ότι περίπου το 60% του συνόλου της μουσικής του που μεταδίδεται σε ροή προέρχεται από ακροατές του Spotify.

«Ευχαριστώ την Warner Brothers που στάθηκε δίπλα μου, χάνοντας το 60% του παγκόσμιου εισοδήματός μου μέσω streaming στο όνομα της Αλήθειας», έγραψε ο μουσικός.

Το Spotify φέρεται να πλήρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα στο podcast του The Joe Rogan Experience το 2020. Το πρόγραμμα είναι το κορυφαίο podcast στο Spotify και φέρεται να το «κατεβάζουν» σχεδόν 200 εκατομμύρια φορές το μήνα.

Την Τετάρτη, το Spotify απάντησε στο τελεσίγραφο του τραγουδιστή.

«Θέλουμε όλο το μουσικό και ηχητικό περιεχόμενο του κόσμου να είναι διαθέσιμο στους χρήστες του Spotify. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη για την εξισορρόπηση τόσο της ασφάλειας για τους ακροατές όσο και της ελευθερίας των δημιουργών.

»Έχουμε θεσπίσει λεπτομερείς πολιτικές περιεχομένου και έχουμε αφαιρέσει πάνω από 20.000 επεισόδια podcast που σχετίζονται με τον Covid από την αρχή της πανδημίας» ανέφερε η πλατφόρμα.

Το Spotify έχει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ακροατές μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων άνω των 170 εκατομμυρίων που πληρώνουν συνδρομή στην υπηρεσία.

Ωστόσο ο Γιανγκ δεν είναι το πρώτο άτομο που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο του podcast του Ρόγκαν.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα γιατρών, επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στο Spotify αναφέροντας το «άσχετο ιστορικό» του prodcaster στη συζήτηση για την πανδημία Covid-19.

Η επιστολή αναφερόταν σε ένα επεισόδιο στο οποίο ο Ρόγκαν πήρε συνέντευξη από τον Δρ Ρόμπερτ Μαλόουν, έναν ιολόγο που εργάστηκε στην πρώιμη έρευνα στην τεχνολογία mRNA πίσω από πολλά εμβόλια για τον Covid-19, αλλά ο οποίος είναι πλέον επικριτικός για τις θεραπείες.

Πολλοί αμφισβήτησαν έντονα τον ισχυρισμό του Δρ. Μαλόουν ότι ο εμβολιασμός θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο άτομα που είχαν ήδη Covid-19.

Πρόσθεσε δε, ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν υπνωτίσει το κοινό ώστε να υποστηρίξει τα εμβόλια, κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της πανδημίας και της ανόδου του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930.

Το Twitter διέγραψε τον λογαριασμό του Δρ Μαλόουν, κατηγορώντας τον για διάδοση παραπληροφόρησης.

Ο Ρόγκαν έχει επίσης επικριθεί στις ΗΠΑ επειδή διαφημίζει το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη ως θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Αρκετοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού μουσικού Darren Sangita και του Γερμανού παραγωγού techno Skee Mask, αφαίρεσαν τη μουσική τους από το Spotify, πρωτοστατώντας σε ένα μικρό κίνημα «Boycott Spotify».

Όσο για τον Γιανγκ, είχε αφαιρέσει τα τραγούδια του από το Spotify και το 2015, αφού δήλωσε ότι η ποιότητα ήχου τους δεν ήταν αρκετά καλή.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM