ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σουδάν: Αναζητείται νέα πρωτεύουσα - Εικόνες χάους στο Χαρτούμ

Σουδάν: Αναζητείται νέα πρωτεύουσα - Εικόνες χάους στο Χαρτούμ Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Χιλιάδες νεκροί και αμέτρητα συντρίμμια είναι η εικόνα που επικρατεί στο Χαρτούμ του Σουδάν, με τη χώρα να αναζητά νέα πρωτεύουσα μετά από 6 μήνες πόλεμου.

Το Πορτ Σουδάν είναι η επικρατέστερη πόλη για να γίνει η νέα πρωτεύουσα της χώρας. Το Χαρτούμ, από την άλλη, μέχρι στιγμής μετρά ήδη 9.000 νεκρούς και 5,6 εκατ. εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η χολέρα που έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος, κυρίως του Χαρτούμ, ενώ καταγράφεται έντονη «αποβιομηχανοποίηση», καθώς τα εργοστάσια και οι παραγωγικές μονάδες της πρωτεύουσας έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

«Ο πόλεμος διαρκεί κι η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει, πρέπει άρα να βρούμε άλλη έδρα από όπου θα χειριζόμαστε τις υποθέσεις όλων», υπογραμμίζει η Ουμάιμα Χάλεντ, οικονομική αναλύτρια, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εναλλακτική του Χαρτούμ έχει, φαινομενικά, βρεθεί. «Το Πορτ Σουδάν είναι γεωγραφικά απομακρυσμένο από τον πόλεμο και ανοικτό στον κόσμο με το αεροδρόμιό του και με το λιμάνι του» στην Ερυθρά Θάλασσα, εξηγεί η Ουμάιμα Χάλεντ. Είναι άλλωστε «το δεύτερο εμπορικό σταυροδρόμι της χώρας» και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί «οικονομική πρωτεύουσα». Η οικονομολόγος επισημαίνει παράλληλα πως το Πορτ Σουδάν «απέχει 3.000 χλμ. από τα δυτικά σύνορα και 2.500 χλμ. από τα νότια σύνορα» μιας χώρας με μεγάλη έλλειψη δρόμων και μέσων μεταφοράς, επισημαίνει η οικονομολόγος.

Το Πορτ Σουδάν ιδρύθηκε το 1905 από την αποικιακή δύναμη της Βρετανίας. Είναι μία πόλη «πιο σύγχρονη από άλλες, με καλύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό και ωφελείται από καλύτερο δίκτυο υποδομών, ιδίως οδικών», σχολίασε ο μηχανικός Φάθι Γιασίν.

Σουδάν: Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής και ο ρόλος του Νείλου

Αν το Πορτ Σουδάν γίνει τελικά η νέα πρωτεύουσα, τότε η εν λόγω πόλη θα δει μαζική έλευση πληθυσμού και οικονομικών και βιομηχανικών έργων, κάτι που σημαίνει πως τα δεδομένα θα αλλάξουν ριζικά. Παράλληλα, αντίθετα με πόλεις στο κεντρικό τμήμα της χώρας, που βασίζονται στα νερά του Νείλου, το Πορτ Σουδάν εξαρτάται από τις βροχές για την ύδρευση. Και η διασύνδεση με τον Νείλο που ζητούν εδώ και πολύ καιρό κάτοικοι θα απαιτούσε σωληνώσεις μήκους 500 χιλιομέτρων, δαπάνη που αδυνατεί να αντέξει η χώρα.

Να σημειωθεί όμως ανάμεσα στις πόλεις που ερευνώνται για να γίνουν η νέα πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ουάντ Μαντάνι, 200 χλμ. νότια του Χαρτούμ. Πρόκειται για μια πόλη πιο κεντρική και διασυνδεμένη με το οδικό δίκτυο.

Το εύφορο αγροτικό σταυροδρόμι, όπου έχουν βρει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι από το Χαρτούμ τους τελευταίους μήνες, αποτελούσε φρούριο των στρατευμάτων του Μοχάμεντ Αλί, του ιδρυτή της σύγχρονης Αιγύπτου, στην εκστρατεία του στο Σουδάν. Όπως διαβεβαιώνει ο μεταβατικός κυβερνήτης Ισμαήλ Αουαντάλα, «17 μεγάλες εταιρείες συζητούν τη μετεγκατάστασή τους και ακόμη και την επέκτασή τους στην Ουάντ Μαντάνι».

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι το αν μπορούν αυτές οι πόλεις να αντιμετωπίσουν την δημογραφική έκρηξη και την κλιματική αλλαγή. Επ’ αυτού, σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της χώρας θα έχει διπλασιαστεί το 2050. Κοντά στα τέλη του αιώνα, ο Νείλος θα έχει χάσει μεγάλο μέρος της ροής του και το Χαρτούμ θα έχει μετατραπεί σε μια από τις πέντε πόλεις της Αφρικής όπου οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι οι φονικότερες.

Πόλεμος στο Σουδάν ανάμεσα σε στρατό και παραστρατιωτικούς

Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο στο Σουδάν ξέσπασε στις 15 Απριλίου. Αμέσως στην πρωτεύουσα του Χαρτούμ κόπηκαν όλα, καθώς βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο της πόλης, οι τράπεζες έπαυσαν τη λειτουργία του, έκλεισαν δημόσιοι φορείς, λεηλατήθηκαν και βομβαρδίστηκαν εργοστάσια.

Επίσης, ο ΟΗΕ και οι υπουργοί της κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά το πραξικόπημα του 2021 μετέφεραν τις εγκαταστάσεις τους στα μεγάλα λευκά αποικιακά κτίριά της. Και ο στρατηγός Μπουρχάν, ο de facto αρχηγός του κράτους του Σουδάν, εγκατέλειψε το αρχηγείο του στρατού, από τα μεγαλύτερα κτιριακά συγκροτήματα του Χαρτούμ, που δεν έχει παύσει να βομβαρδίζεται από τους παραστρατιωτικούς.Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά καθώς οι μάχες συνεχίζουν να πλήττουν πολλές πόλεις, κυρίως όμως πλήττουν το Χαρτούμ και την αχανή περιοχή Νταρφούρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM