Όταν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας απέκτησε πρόσφατα τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή Banjo Paterson κανείς δεν περίμενε ότι ανάμεσα στα γραπτά, τις φωτογραφίες και τα αναμνηστικά θα υπήρχε μια σοκολάτα 120 ετών.

 

Η σοκολάτα ήταν μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί και είναι καλά διατηρημένη. Είχε κατασκευαστεί από την Cadbury και το σήμα της εταιρείας διακρίνεται ακόμη πάνω σε κάθε κομμάτι. Ο Paterson είναι ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές της Αυστραλίας, ενώ το πρόσωπό του είναι στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων.

 

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως ο Paterson ήταν πολεμικός ανταποκριτής, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Μπόερς, σημειώνει η δρ. Σιρλίν Ρόμπινσον, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστραλίας, που εξήγησε πώς βρέθηκε στα χέρια του ποιητή αυτή η σοκολάτα.

 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, με αφορμή την έλευση του 1900 η βασίλισσα Βικτώρια αποφάσισε να μοιράσει σοκολάτες στο στράτευμα, για να κρατήσει ψηλά το ηθικό των στρατιωτών. Το ανέθεσε στην Cadbury, αλλά η εταιρεία ήταν απρόθυμη. Οι ιδιοκτήτες της ήταν ειρηνιστές και δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τον πόλεμο.

 

«Τελικά, αποφάσισαν να δωρίσουν τις σοκολάτες τους, προκειμένου- υποθέτω- να μην προσβάλουν τη βασίλισσα και εκείνη κανόνισε να πληρώσει τα κουτιά, μέσα στα οποία θα ήταν οι σοκολάτες», περιέγραψε η δρ. Ρόμπινσον.

 

Τα κουτιά έκαναν θραύση κοντά στο μέτωπο και πωλούνταν έως 20 λίρες το καθένα. Έτσι, έφτασε στα χέρια του ποιητή η σοκολάτα, περιέγραψε η ίδια. «Προφανώς ήταν κάτι είχε αξία για εκείνον, λόγω του γεγονότος ότι το κράτησε», συμπλήρωσε. Τώρα η σοκολάτα, μαζί με την υπόλοιπη συλλογή του Paterson, θα φυλαχθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

 

 

 

Με πληροφορίες από ΒΒC