«Σοκαριστικές» θερμοκρασίες στο αρχιπέλαγος Svalbard στην Αρκτική

«Σοκαριστικές» θερμοκρασίες στο αρχιπέλαγος Svalbard στην Αρκτική Facebook Twitter
Niels Elgaard Larsen/Wikimedia Commons
4

Στο αρχιπέλαγος Svalbard στην Αρκτική, έχει σημειωθεί τέτοια ακραία ζέστη φέτος, που η μέση ετήσια θερμοκρασία ίσως καταλήξει να είναι πάνω από το σημείο ψύξης, δηλαδή πάνω από το 0, για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Ketil Isaksen του Νορβηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, δήλωσε ότι η μέση θερμοκρασία στο Longyearbyen, τον κύριο οικισμό του Svalbard, αναμένεται να είναι περίπου στο 0, της κλίμακας Κελσίου, ενώ μένει λίγο παραπάνω παό ένας μήνας για το τέλος του έτους.

«Αυτό είναι λίγο σοκαριστικό», αναφέρει. «Αν με ρωτούσατε πριν από 5-10 χρόνια, δεν θα μπορούσα να είχα φανταστεί τέτοιες θερμοκρασίες για το 2016». Όπως τόνισε ο Ketil Isaksen, η φυσιολογική, μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής, είναι στους -6,7 βαθμούς Κελσίου και το θερμότερο έτος μέχρι σήμερα ήταν το 2006, όταν είχε φτάσει στο -1,8.

«Το Svalbard είναι ένα πολύ καλό σημείο για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο στην Αρκτική», πρόσθεσε, παρατηρώντας πως κάθε ένας από τους τελευταίους 73 μήνες ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο.

Συμπλήρωσε ότι ο πάγος στη θαλάσσια περιοχή συγκεντρώνεται πολύ πιο αργά, απ' ό,τι συνήθως, ενώ υπάρχουν περιοχές ανατολικά του Svalbard που δεν είναι καλυμμένες με πάγο -κάτι που θα συνέβαινε υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απώλεια των θαλάσσιων πάγων επιταχύνει την υπερθέρμανση, γιατί ο πάγος αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, ενώ η πιο σκοτεινή επιφάνεια του ωκεανού απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης, πρόκειται για αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και θα επηρεάσει τη ικανότητα ειδών ζώων και φυτών να επιβιώσουν.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κατι τετοιες στιγμες σκεπτομαι τους ταλαιπωρους εντιμους επιστημονες/περιβαλλοντολογους οι οποιοι εγραφαν,πριν τριαντα-τριαντα πεντε χρονια, οτι αυτα ακριβως θα συμβουν,και συντομα,αν δεν ληφθουν ριζικα μετρα για τον δραστικο περιορισμο της εκλυσης προιντων καυσης υδρογονανθρακων στην ατμοσφαιρα.Οι περισσοτεροι απο αυτους εζησαν και πεθαναν περιθωριοποιημενοι και απαξιωμενοι επιστημονικα απο την στρατια των μισθαρνων οργανω-δηθεν επιστημονων-των πετρελαικων εταιρειων.Οι οποιοι συνεγραφαν και εξεδιδαν "ποταμους"δηθεν επιστημονικων μελετων οι οποιες "αποδεικνυαν"οτι δεν υπαρχει κανεις κινδυνος για το περιβαλλον για τα επομενα...τετρακοσια χρονια !! Και τα ,επισης εξωνημενα,ΜΜΕ της εποχης,τα οποια χαρακτηριζαν τους δυστυχεις εντιμους ερευνητες φαντασιοπληκτους,γραφικους,καταστροφολογους και συγγραφεις...θεωριων συνομωσιας !!Το πληρωμα του χρονου ερχεται ταχιστα.Και αν συνεχισθει αυτη η κατασταση της αυξησης της θερμοκρασιας,της ακραιας αλλαγης του κλιματος,της ερημωσης τεραστιων καλλιεργησιμων εδαφων ετησιως,του λυωσιματος των αιωνιων πολων με τις τρομερες αρνητικες συνεπειες τους,κλπ,κλπ,,οι καταστροφικες επιπτωσεις για την ανθρωποτητα σε ολοκληρο τον πλανητη θα ειναι τεραστιες.Οπως αλλωστε ηταν και τα κερδη των πετρελαικων κολοσσων αυτα τα τριαντα-τριαντα πεντε χρονια.
Προφανώς οι πετρελαιάδες και οι λοιποί καπιτάλες υπολογίζουν ότι από την οικολογική καταστροφή θα την πληρώσουν μόνο οι φτωχοί και αυτοί ουσιαστικά θα μείνουν ανεπηρέαστοι.
@AnestisΔεν νομιζω οτι αυτο που γραφεις αποτελει παραδοξο.Το σχετικο ερωτημα το ποιο εθεσαν προς εαυτους ηταν πολυ απλο :Τι προτιματε,να εισθε παμπλουτοι και πανισχυροι σε εναν κοσμο που καταστρεφεται,η φτωχοι και αδυναμοι να αντιμετωπισετε τις επιπτωσεις της καταστροφης ;Αφου αν δεν την προκαλεσετε εσεις με την απληστια σας, θα το κανουν καποιοι αλλοι.Η απαντηση ειναι,φυσικα,ακομη απλουστερη.Το προβλημα δεν ειναι προσωπικο.Δηλαδη ποια ατομα προκαλεσαν την επερχομενη καταστροφη.Ειναι σσυστημικο και πολιτικο.Εδω και τριαντα εξη χρονια,οταν δηλαδη απεμεινε μονον ενα συτημα εξουσιας παγκοσμιως,αυτο που απεκαλειτο ορθα "Νεα Ταξη Πραγματων",αλλα εγινε γνωστο με τα πολυ πιο ευηχα προσωνυμια του ,"Νεοφιλελευθερισμος"και "Παγκοσμιοποιηση",δρομολογηθηκαν δυο εξελιξεις.Η μεχρις εκμηδενισεως αποδυναμωση της ισχυος των εθνων/κρατων και της αιρετης εξουσιας,και η νομιμοποιηση της παντελως ανεξελεγκτης απο καθε κρατικο ελεγχο δρασης της 'ιδιωτικης πρωτοβουλιας".Τα αποτελεσματα ειναι προφανεστατα παγκοσμιως ,και οχι βεβαια μονον σε περιβαλλοντικο επιπεδο.Οταν τα κρατη φθανουν στο σημειο να εχουν συνολικο δμοσιο χρεος της ταξεως των εκατο,και πλεον, τρισεκατομμυριων δολλαριων ειναι ευνοητο οτι περιερχονατι υπο τον ελεγχο των "δανειστων"τους.Χωρις κανενα μεγαλο ΜΜΕ