Αγνώριστο ήταν το πτώμα του Ντάνις Σιντίκι, του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν παραδόθηκε σε νοσοκομείο της Κανταχάρ, ανέφερε αξιωματούχος. 


Όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι, το πτώμα του ήταν «βαριά ακρωτηριασμένο». 

 

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται εν μέσω έντονης ανησυχίας πως οι μάχες στο Αφγανιστάν -όπου οι Ταλιμπάν πραγματοποιουν επιθετική επέλαση μετά την απόσυρση σχεδόν του συνόλου των αμερικανικών στρατευμάτων- έχουν γίνει πιο άγριες. 

 

Ο 38χρονος Σιντίκι, Ινδός που απαθανάτισε κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες φωτογραφίες των τελευταίων χρόνων, σκοτώθηκε το πρωί της 16ης Ιουλίου όταν οι Αφγανοί κομάντος τους οποίους συνόδευσε στο Σπιν Μπολντάκ, συνοριακή περιφέρεια που καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν, έπεσαν σε ενέδρα. 

 

Επικεφαλής φωτορεπόρτερ του Reuters στην Ινδία, βρισκόταν σε αποστολή στο Αφγανιστάν, για να καταγράψει τις συγκρούσεις μεταξύ αφγανικών δυνάμεων και Ταλιμπάν, την ώρα που αποσύρονταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα. 


Οι αρχικές φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης κατέγραψαν το σώμα του Σιντίκι βαριά τραυματισμένο, αλλά αρτιμελές. Κάποιες, μάλιστα, από αυτές δείχνουν μαχητές των Ταλιμπάν γύρω από τον νεκρό φωτορεπόρτερ. Ωστόσο, όταν το ίδιο απόγευμα η σορός του (μαζί με το «δημοσιογραφικό» γιλέκο του) παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κανταχάρ, διαπιστώθηκε πως ήταν σοβαρά ακρωτηριασμένη. 

 

Την είδηση μετέδωσε ινδική ιστοσελίδα Newslaundry. Οι New York Times εξέτασαν πολλές από τις φωτογραφίες του νεκρού Σαντίκι, επιβεβαιώνοντας τον ακρωτηριασμό. 

 

Ινδός αξιωματούχος γνωστοποίησε πως το πτώμα έφερε πάνω από δέκα σφαίρες και υπήρχαν σημάδια από λάστιχα πάνω στο πρόσωπο και το στήθος του. 


«Το πρόσωπό του ήταν αγνώριστο. Δεν μπορούσα να καθορίσω τι ακριβώς είχε συμβεί με το σώμα του» ανέφερε ένας από τους υγειονομικούς αξιωματούχους που εξέτασαν τη σορό του. 

 

«Ο Ντάνις επέλεγε να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ώστε να μην παραμένουν κρυφές οι παραβιάσεις και οι φρικαλεότητες. Η αγριότητα με την οποία οι Ταλιμπάν τιμώρησαν τον Ντάνις, αποδεικνύει τις καταχρήσεις των οποίων έγινε μάρτυρας» ανέφερε ο Μεενάκσι Γκανγκούλι, διευθυντής Νότιας Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, πάντως, διαψεύδει οποιαδήποτε παρατυπία, λέγοντας πως οι μαχητές έχουν εντολές να παραδίδουν τις σορούς σε ηλικιωμένους ντόπιους ή τον Ερυθρό Σταυρό. 


Με πληροφορίες από New York Times