«Σοβαρά ακρωτηριασμένη» παρέδωσαν οι Ταλιμπάν τη σορό βραβευμένου ρεπόρτερ του Reuters, καταγγέλλουν αξιωματούχοι

«Σοβαρά ακρωτηριασμένη» παρέδωσαν οι Ταλιμπάν τη σορό βραβευμένου ρεπόρτερ του Reuters, καταγγέλλουν αξιωματούχοι Facebook Twitter
Ο 38χρονος Σιντίκι σκοτώθηκε σε ενέδρα στο Αφγανιστάν - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Αγνώριστο ήταν το πτώμα του Ντάνις Σιντίκι, του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν παραδόθηκε σε νοσοκομείο της Κανταχάρ, ανέφερε αξιωματούχος. 


Όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι, το πτώμα του ήταν «βαριά ακρωτηριασμένο». 

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται εν μέσω έντονης ανησυχίας πως οι μάχες στο Αφγανιστάν -όπου οι Ταλιμπάν πραγματοποιουν επιθετική επέλαση μετά την απόσυρση σχεδόν του συνόλου των αμερικανικών στρατευμάτων- έχουν γίνει πιο άγριες. 

Ο 38χρονος Σιντίκι, Ινδός που απαθανάτισε κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες φωτογραφίες των τελευταίων χρόνων, σκοτώθηκε το πρωί της 16ης Ιουλίου όταν οι Αφγανοί κομάντος τους οποίους συνόδευσε στο Σπιν Μπολντάκ, συνοριακή περιφέρεια που καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν, έπεσαν σε ενέδρα. 

Επικεφαλής φωτορεπόρτερ του Reuters στην Ινδία, βρισκόταν σε αποστολή στο Αφγανιστάν, για να καταγράψει τις συγκρούσεις μεταξύ αφγανικών δυνάμεων και Ταλιμπάν, την ώρα που αποσύρονταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα. 


Οι αρχικές φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης κατέγραψαν το σώμα του Σιντίκι βαριά τραυματισμένο, αλλά αρτιμελές. Κάποιες, μάλιστα, από αυτές δείχνουν μαχητές των Ταλιμπάν γύρω από τον νεκρό φωτορεπόρτερ. Ωστόσο, όταν το ίδιο απόγευμα η σορός του (μαζί με το «δημοσιογραφικό» γιλέκο του) παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κανταχάρ, διαπιστώθηκε πως ήταν σοβαρά ακρωτηριασμένη. 

Την είδηση μετέδωσε ινδική ιστοσελίδα Newslaundry. Οι New York Times εξέτασαν πολλές από τις φωτογραφίες του νεκρού Σαντίκι, επιβεβαιώνοντας τον ακρωτηριασμό. 

Ινδός αξιωματούχος γνωστοποίησε πως το πτώμα έφερε πάνω από δέκα σφαίρες και υπήρχαν σημάδια από λάστιχα πάνω στο πρόσωπο και το στήθος του. 


«Το πρόσωπό του ήταν αγνώριστο. Δεν μπορούσα να καθορίσω τι ακριβώς είχε συμβεί με το σώμα του» ανέφερε ένας από τους υγειονομικούς αξιωματούχους που εξέτασαν τη σορό του. 

«Ο Ντάνις επέλεγε να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ώστε να μην παραμένουν κρυφές οι παραβιάσεις και οι φρικαλεότητες. Η αγριότητα με την οποία οι Ταλιμπάν τιμώρησαν τον Ντάνις, αποδεικνύει τις καταχρήσεις των οποίων έγινε μάρτυρας» ανέφερε ο Μεενάκσι Γκανγκούλι, διευθυντής Νότιας Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, πάντως, διαψεύδει οποιαδήποτε παρατυπία, λέγοντας πως οι μαχητές έχουν εντολές να παραδίδουν τις σορούς σε ηλικιωμένους ντόπιους ή τον Ερυθρό Σταυρό. 


Με πληροφορίες από New York Times 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM