«Σκότωσα τον Τζον Λένον επειδή ήθελα να γίνω κάποιος» λέει ο Μαρκ Τσάπμαν

«Σκότωσαν τον Τζον Λένον επειδή ήθελα να γίνω κάποιος» λέει ο Μαρκ Τσάπμαν Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο άνδρας που πυροβόλησε θανάσιμα τον Τζον Λένον παραδέχτηκε στην επιτροπή αποφυλάκισης ότι ήξερε ότι ήταν λάθος η πράξη του αλλά αναζητούσε τη φήμη και είχε το «κακό» στην καρδιά του.

Ο Μαρκ Τσάπμαν είπε ότι είχε μια «εγωιστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή με παγκόσμιες συνέπειες». Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, είπε ότι πυροβόλησε το πιο διάσημο Σκαθάρι επειδή «ήθελε να γίνει κάποιος και τίποτα δεν θα τον σταματούσε».

Ο Τσάπμαν πυροβόλησε και σκότωσε τον Λένον στις 8 Δεκεμβρίου 1980 καθώς αυτός και η Γιόκο Όνο επέστρεφαν στο διαμέρισμά τους στο Upper West Side.

Στη συνέχεια παρέμεινε στο σημείο μέχρι να φτάσει η αστυνομία και αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για φόνο δευτέρου βαθμού. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και βρίσκεται στην φυλακή από το 1981.

Πέρυσι, οι αρχές αρνήθηκαν στον Τσάπμαν για 12η φορά την αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους και πλέον είναι διαθέσιμα τα  πρακτικά από την ακρόαση.

Μιλώντας στο συμβούλιο αποφυλάκισης, ο Τσάπμαν είπε, σύμφωνα με το Sky News ότι είχε μια «εγωιστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή με παγκόσμιες συνέπειες».

«Ήξερα τι έκανα και ήξερα ότι ήταν κακό. Ήξερα ότι ήταν λάθος, αλλά ήθελα τη φήμη τόσο πολύ που ήμουν διατεθειμένος να κάνω τα πάντα και να αφαιρέσω μια ανθρώπινη ζωή. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω τίποτα άλλο ή κανέναν άλλον για αυτό που με έφτασε εκεί», είπε.

«Είχα το κακό μέσα στην καρδιά μου. Ήθελα να γίνω κάποιος και τίποτα δεν επρόκειτο να το σταματήσει αυτό», συνέχισε ο Τσάπμαν, ο οποίος στη συνέχεια είπε ότι η δολοφονία του Λένον ήταν «η μεγάλη μου απάντηση σε όλα. Δεν θα ήμουν πια κανένας».

Σε προηγούμενες ακροάσεις, ο Τσάπμαν περιέγραψε τις ενέργειές του ως «καταφρόνητες» και είπε ότι δεν θα είχε «κανένα παράπονο» αν παρέμενε στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της αίτησής του το 2018, είπε ότι ένιωθε «ολοένα και περισσότερη ντροπή» κάθε χρόνο από τότε που διέπραξε το έγκλημα. «Πριν από τριάντα χρόνια δεν μπορούσα να πω ότι ένιωθα ντροπή αλλά τώρα ξέρω τι είναι ντροπή», εξήγησε.

Έκανε αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους ξανά τον Αύγουστο του 2020 αλλά ούτε και αυτή έγινε δεκτή. Τότε είχε πει: «Πλήγωσα πολλούς ανθρώπους παντού και αν κάποιος θέλει να με μισήσει, δεν πειράζει, το κατανοώ».

Μιλώντας για την απόφασή του να αρνηθεί την αίτηση αποφυλάκισης, το συμβούλιο είπε ότι η ενέργεια του Τσάπμαν «άφησε τον κόσμο να αναρρώνει από ένα κενό, που αυτός είχε δημιουργήσει».

Τώρα, ο Τσάπμαν, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2024 μέχρι να μπορέσει να ασκήσει έφεση ξανά.

Με πληροφορίες του SkyNews/NME

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM