«Σκότωσα τον Τζον Λένον επειδή ήθελα να γίνω κάποιος» λέει ο Μαρκ Τσάπμαν

«Σκότωσαν τον Τζον Λένον επειδή ήθελα να γίνω κάποιος» λέει ο Μαρκ Τσάπμαν Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο άνδρας που πυροβόλησε θανάσιμα τον Τζον Λένον παραδέχτηκε στην επιτροπή αποφυλάκισης ότι ήξερε ότι ήταν λάθος η πράξη του αλλά αναζητούσε τη φήμη και είχε το «κακό» στην καρδιά του.

Ο Μαρκ Τσάπμαν είπε ότι είχε μια «εγωιστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή με παγκόσμιες συνέπειες». Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, είπε ότι πυροβόλησε το πιο διάσημο Σκαθάρι επειδή «ήθελε να γίνει κάποιος και τίποτα δεν θα τον σταματούσε».

Ο Τσάπμαν πυροβόλησε και σκότωσε τον Λένον στις 8 Δεκεμβρίου 1980 καθώς αυτός και η Γιόκο Όνο επέστρεφαν στο διαμέρισμά τους στο Upper West Side.

Στη συνέχεια παρέμεινε στο σημείο μέχρι να φτάσει η αστυνομία και αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για φόνο δευτέρου βαθμού. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και βρίσκεται στην φυλακή από το 1981.

Πέρυσι, οι αρχές αρνήθηκαν στον Τσάπμαν για 12η φορά την αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους και πλέον είναι διαθέσιμα τα  πρακτικά από την ακρόαση.

Μιλώντας στο συμβούλιο αποφυλάκισης, ο Τσάπμαν είπε, σύμφωνα με το Sky News ότι είχε μια «εγωιστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή με παγκόσμιες συνέπειες».

«Ήξερα τι έκανα και ήξερα ότι ήταν κακό. Ήξερα ότι ήταν λάθος, αλλά ήθελα τη φήμη τόσο πολύ που ήμουν διατεθειμένος να κάνω τα πάντα και να αφαιρέσω μια ανθρώπινη ζωή. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω τίποτα άλλο ή κανέναν άλλον για αυτό που με έφτασε εκεί», είπε.

«Είχα το κακό μέσα στην καρδιά μου. Ήθελα να γίνω κάποιος και τίποτα δεν επρόκειτο να το σταματήσει αυτό», συνέχισε ο Τσάπμαν, ο οποίος στη συνέχεια είπε ότι η δολοφονία του Λένον ήταν «η μεγάλη μου απάντηση σε όλα. Δεν θα ήμουν πια κανένας».

Σε προηγούμενες ακροάσεις, ο Τσάπμαν περιέγραψε τις ενέργειές του ως «καταφρόνητες» και είπε ότι δεν θα είχε «κανένα παράπονο» αν παρέμενε στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της αίτησής του το 2018, είπε ότι ένιωθε «ολοένα και περισσότερη ντροπή» κάθε χρόνο από τότε που διέπραξε το έγκλημα. «Πριν από τριάντα χρόνια δεν μπορούσα να πω ότι ένιωθα ντροπή αλλά τώρα ξέρω τι είναι ντροπή», εξήγησε.

Έκανε αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους ξανά τον Αύγουστο του 2020 αλλά ούτε και αυτή έγινε δεκτή. Τότε είχε πει: «Πλήγωσα πολλούς ανθρώπους παντού και αν κάποιος θέλει να με μισήσει, δεν πειράζει, το κατανοώ».

Μιλώντας για την απόφασή του να αρνηθεί την αίτηση αποφυλάκισης, το συμβούλιο είπε ότι η ενέργεια του Τσάπμαν «άφησε τον κόσμο να αναρρώνει από ένα κενό, που αυτός είχε δημιουργήσει».

Τώρα, ο Τσάπμαν, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2024 μέχρι να μπορέσει να ασκήσει έφεση ξανά.

Με πληροφορίες του SkyNews/NME

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ