Σκωτία: Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2023 θέλει η κυβέρνηση

Παιδί με τη σημαία της Σκωτίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το σχέδιο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τον Οκτώβριο του 2023, ανακοίνωσε η Νίκολα Στέρτζον. 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν νομικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνει το δημοψήφισμα, σε περίπτωση που η Βρετανία επιχειρήσει να το μπλοκάρει. Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο της Σκωτίας δημοσίευσε το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 19 Οκτωβρίου 2023. 

Το ερώτημα θα είναι το ίδιο με το πρώτο δημοψήφισμα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;». 

Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον, για άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, αλλά ήδη έχουν ενεργοποιηθεί πλάνα για να υπάρχει νομική άδεια, σε περίπτωση που το Λονδίνο επιχειρήσει να μπλοκάρει την ψηφοφορία. 

«Το ζήτημα της ανεξαρτησίας δεν μπορεί να καταπιεστεί. Πρέπει να επιλυθεί δημοκρατικά», τόνισε η Στέρτζον μιλώντας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. «Αυτό που δεν είμαι διατεθειμένη να κάνω- και δεν θα κάνω ποτέ- είναι να επιτρέψω να είναι η σκοτσέζικη δημοκρατία αιχμάλωτη του Μπόρις Τζόνσον ή όποιου άλλου πρωθυπουργού», υπογράμμισε. 

Το 2014 οι ψηφοφόροι της Σκωτίας- που έχει περίπου 5,5 εκατομμύρια κατοίκους- απέρριψαν την ανεξαρτησία. Τότε, το 55,3% τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας και το 44,7% υπέρ. Όμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι το Brexit- στο οποίο η πλειονότητα των Σκωτσέζων ήταν αντίθετοι-  σημαίνει πως πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανάχου, Γκάλαντ

Διεθνή / Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ, στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανάχου, Γκάλαντ

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ στην ομάδα των νομικών που έκανε την γνωμοδότηση στον εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
NEWSROOM
Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ