Σκληρή απάντηση Μόσχας στις καταγγελίες Ζάεφ περί «ρωσόφιλων Ελλήνων επιχειρηματιών»

Σκληρή απάντηση Μόσχας στις καταγγελίες Ζάεφ περί «ρωσόφιλων Ελλήνων επιχειρηματιών» Facebook Twitter
0

Σκληρή απάντηση έδωσε η Μόσχα στις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ ότι Έλληνες επιχειρηματίες που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» υποκινούν βίαιες ενέργειες στην ΠΓΔΜ ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια, σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα κάνει λόγο για υποκίνηση ρωσοφοβίας, τονίζοντας ότι δημιουργούνται αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με την επιθυμία οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Τέλος, κάνει επίσης λόγο για εικασίες και ανεύθυνες προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται πως ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος αργότερα φέτος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας:

 

«Δίνοντας προσοχή στις δηλώσεις του Προέδρου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, που έκανε ο ίδιος στις 16 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική πύλη του BuzzFeed News και σε σχόλιο για τα μακεδονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστήριξε τη χρηματοδότηση αντι-κυβερνητικών διαμαρτυριών στη Μακεδονία από ορισμένους "επιχειρηματίες από τη Ρωσία".

»»Πιστεύουμε ότι τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις, καθώς και πρόσφατες εικασίες εκ μέρους της υπουργού Άμυνας Ρ. Σεκερίνσκα, αποσκοπούν στην υποκίνηση της ρωσοφοβίας, που όλο και περισσότερο θεωρείται από τους δυτικούς εταίρους της Μακεδονίας ως μέσο για την επίτευξη των δικών τους στόχων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

»»Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με την επιθυμία της οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

»»Αναμένουμε ότι η μακεδονική πλευρά, μέσα στο νομικό πλαίσιο του κράτους της και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική, θα διεξάγει διεξοδική και αντικειμενική διερεύνηση των γεγονότων που υπαινίσσονται τα προαναφερθέντα μέλη της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και θα παρουσιάσει πραγματικά γεγονότα και όχι εικασίες προς το κοινό και τη ρωσική πλευρά.

»»Θεωρούμε αντιπαραγωγικές και ανεύθυνες προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την περίφημη ''ρωσική απειλή''».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM