Σκάνδαλο με ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους σε χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως

Σκάνδαλο με ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους σε χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως Facebook Twitter
0

Το νομικό «θρίλερ» για τις πλαστικές στήθους με χρήση ακατάλληλης σιλικόνης επανήλθε σήμερα στην επικαιρότητα με την απόφαση του Εφετείου Παρισίων, που επιρρίπτει ευθύνες στην γερμανική εταιρεία TÜV.

Η TÜV, η οποία παρείχε τις πιστοποιήσεις για τα εμφυτεύματα μαστού της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothèse (PIP) κατηγορείται ότι δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους στη σιλικόνη, με τραγικές συνέπειες σε περιπτώσεις ρήξης του εμφυτεύματος.

Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία του 1993 για τα προϊόντα σχετίζονται με θέματα Υγείας, οι οργανισμοί που παρέχουν την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση CE έχουν «την ευθύνη επαγρύπνησης».

Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνεται επαλήθευση αναφορικά με τις πρώτες ύλες μέσω ελέγχου των λογιστικών βιβλίων της προμηθεύτριας εταιρείας. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης σιλικόνης ωστόσο, πρόκειται για έλεγχο τον οποίο η γερμανική ΤÜV Rheinland προφανώς δεν έκανε, μη διασταυρώνοντας τα στοιχεία της PIP.

Το 2000 οι πρώτες καταγγελίες

Η σημερινή απόφαση ανοίγει πλέον τις στρόφιγγες αποζημιώσεων και δίνει ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που είχαν εμφυτεύματα στήθους PIP, οι οποίες βάσει υπολογισμών ανέρχονται στις 300.000 παγκοσμίως. Για 25 χρόνια ο ιδρυτής της PIP Γάλλος Ζαν Κλοντ Μας κατασκεύαζε παράνομα και εμπορευόταν, ψευδόμενος για την ποιότητα της σιλικόνης που χρησιμοποιούσε. Το 2016 καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση.

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το 2000 στις ΗΠΑ, οπότε και απαγορεύθηκε η χρήση εμφυτευμάτων PIP, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Αγγλία. Το 2017 το δικαστήριο της Τουλόν όρισε 3.500 ευρώ ως προσωρινή αποζημίωση «για πρόκληση άγχους» σε σχεδόν 13.500 γυναίκες.

Η απόφαση του γαλλικού Εφετείου προωθεί ωστόσο το ενδεχόμενο υψηλότερων αποζημιώσεων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ