Σχολείο απαγόρευσε ποίημα της Αμάντα Γκόρμαν- Το είχε απαγγείλει στην ορκωμοσία του Μπάιντεν

Σχολείο απαγόρευσε το ποίημα της Αμάντα Γκόρμαν- Το είχε απαγγείλει στην ορκωμοσία του Μπάιντεν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Ένα διάσημο ποίημα που έγραψε η νεαρή ποιήτρια Αμάντα Γκλιρμαν και το απήγειλε στην ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν απαγορεύτηκε σε σχολείο στο Μαϊάμι. 

Το εν λόγω σχολείο στο Μαϊάμι περιόρισε την πρόσβαση των μικρότερων μαθητών του στο ποίημα της Αμάντα Γκόρμαν, το οποίο διαβάστηκε κατά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2021.

Ως δικαιολογία είπαν ότι δεν είναι κατάλληλο για τις μικρότερες ηλικίες, τουλάχιστον με βάση όσα υποστηρίζει μια οργάνωση που αντιτίθεται με τις απαγορεύσεις των βιβλίων στις ΗΠΑ.

Όλη η ιστορία ξεκίνησε γύρω στα τέλη Μαρτίου όταν μια μητέρα μαθητών, η Ντέιλι Σαλίνας, είχε ζητήσει την απόσυρση πέντε βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του σχολείου «Μπομπ Γκρέιαμ», ισχυριζόμενη ότι έκαναν «πολιτική κατήχηση» στα παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Florida Freedom to Read Project μεταξύ των βιβλίων αυτών ήταν και το ποίημα «Ο λόφος που ανεβαίνουμε», το οποίο είχε απαγγείλει η Αμάντα Γκόρμαν στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Η ποιήτρια, 22 ετών τότε, είχε προκαλέσει αίσθηση. Είχε ειπωθεί πως «Ο λόφος που ανεβαίνουμε» είχε ως στόχο να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας σε μια διχασμένη χώρα. Γράφτηκε μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Το έργο της μετακινήθηκε στο τμήμα της βιβλιοθήκης του σχολείου που απευθύνεται σε μαθητές άνω των 11 ετών.

Συζητήσεις για τις απαγορεύσεις βιβλίων στις ΗΠΑ άνοιξε η απαγόρευση του ποιήματος

Η απόφαση αυτή επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την απαγόρευση βιβλίων, ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στις ΗΠΑ. Με φόντο τον «πολιτιστικό πόλεμο» μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες επιχειρούν να αστυνομεύσουν τη λογοτεχνία, αποκλείοντας από τις σχολικές βιβλιοθήκες έργα που πιστεύουν ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία, τις προοδευτικές απόψεις ή που τα θεωρούν απλώς πολύ σοκαριστικά.

Στο στόχαστρο των σχολικών περιφερειών βρέθηκαν ακόμη και κλασικά έργα, όπως τα μυθιστορήματα της Τόνι Μόρισον ή το βραβευμένο «Μάους» του Αρτ Σπίγκελμαν.

Η ίδια η Αμάντα Γκόρμαν δήλωσε «κατάπληκτη», σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου».

Πάντως στη γραπτή απόφασή του, το σχολικό συμβούλιο του σχολείου του Μαϊάμι παραδέχτηκε την παιδαγωγική αξία του ποιήματος, σχολιάζοντας ότι η Αμάντα Γκόρμαν είναι «η νεότερη ποιήτρια στην ιστορία των ΗΠΑ, έργο της οποίας διαβάστηκε σε τελετή ορκωμοσίας προέδρου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM