Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ήττα του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ήττα του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο προκειμένου να παραδοθούν τα επίσημα αρχεία του Λευκού Οίκου για τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ την 6η Ιανουαρίου 2021 στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διενεργεί έρευνα για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο

Με οχτώ ψήφους από τις εννιά το δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια του πρώην προέδρου για την προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των αρχείων του Λευκού Οίκου. Στις εκατοντάδες σελίδες των αρχείων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κατάλογοι των προσώπων που τον επισκέφθηκαν ή με τα οποία επικοινώνησε την 6η Ιανουαρίου 2021 και οι σημειώσεις που κρατήθηκαν. 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί νίκη καίριας σημασίας για την ειδική εξεταστική επιτροπή, που έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τον Τραμπ, συγγενείς και στενούς συνεργάτες του. 

Τα μέλη της επιτροπής, στην πλειονότητά τους στελέχη των Δημοκρατικών, έχουν σκοπό να εξακριβώσουν τον ρόλο του πρώην προέδρου στην εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, με στόχο να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν. 

Η επιτροπή κάνει κούρσα ενάντια στον χρόνο, καθώς θέλει να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αν σε αυτές οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής, θεωρείται δεδομένη η διάλυση της επιτροπής. 

Ο Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει τις εργασίες της επιτροπής, επικαλούμενος το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας να προστατεύει την εμπιστευτική φύση των επικοινωνιών της. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προνόμιο αυτό έχει εφαρμογή και σε πρώην προέδρους. 

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια απέρριψαν τις προσφυγές του, επισημαίνοντας ότι η σημερινή εκτελεστική εξουσία δεν έκρινε αναγκαίο να χρησιμοποιήσει το προνόμιο για να προστατεύσει τα δικά της αρχεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο, τρία μέλη του οποίου διορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε τις αποφάσεις των ομοσπονδιακών δικαστηρίων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ