Σφαγιάστηκε ολόκληρο χωριό στο Κογκό

Σφαγιάστηκε ολόκληρο χωριό στο Κογκό Facebook Twitter
7

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι —ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά— σκοτώθηκαν στην περιοχή Νότιο Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σε μία επίθεση η οποία σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με έναν εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Τα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους. Οι δράστες τα πυροβόλησαν, τα μαχαίρωσαν ή έκαψαν τα σπίτια τους. Ορισμένες από τις σορούς κείτονταν μέσα στην εκκλησία ενός χωριού, σύμφωνα με τον εικονολήπτη του Ρόιτερς, που μετέβη στο σημείο.

Ο κυβερνήτης του Νότιου Κίβου Μαρσελέν Κισάμπο επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά έδωσε έναν χαμηλότερο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για 27 νεκρούς.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τα θύματα πιθανόν σφαγιάστηκαν, εξαιτίας διαφορών για την ιδιοκτησία κτημάτων και ζωοκλοπές ανάμεσα σε δύο φυλές στο χωριό Μουταρούλε.

Ένας δημοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, για 33 νεκρούς, «οκτώ άνδρες, δεκατέσσερις γυναίκες, δέκα παιδιά και έναν στρατιωτικό», καθώς, επίσης και για 28 τραυματίες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Μουταρούλε βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νότια της πόλης Μπουκάβου, κοντά στα σύνορα της ΛΔ Κονγκό με το Μπουρούντι.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, τα θύματα ανήκουν στη φυλή Μπαφουλίρου. Δεν είναι γνωστή η ταυτότητα των δραστών της σφαγής, αλλά τα μέλη της φυλής αυτής βρίσκονται σε διένεξη εδώ και δώδεκα χρόνια με μία άλλη φυλή, τους Μπαρούντι, για τη γη, τα βοσκοτόπια και άλλα θέματα. Υποστηρίζουν ότι οι Μπαρούντι, μία φυλή που κατάγεται από το γειτονικό Μπουρούντι, δεν είναι αληθινοί Κονγκολέζοι κι υφαρπάζουν εκτάσεις που ανήκουν σε αυτούς. Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Εσωτερικών του Νότιου Κίβου, ο Ζαν-Ζιλιέν Μιρούχο, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για τη σφαγή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Μουταρούλε, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί ασφαλώς να μιλήσει για «δολοφονίες». «Πρόκειται για ένα πρόβλημα με [κλεμμένες] αγελάδες και η μία παράταξη πήρε εκδίκηση», εκτίμησε. Πηγές στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκε πρόσφατα μία ζωοκλοπή στην περιοχή.

Το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και, ιδίως, οι επαρχίες Βόρειο και Νότιο Κίβου σπαράσσεται από συγκρούσεις εδώ και είκοσι χρόνια.

Η αδυναμία του κεντρικού κράτους να επιβάλει το νόμο εκεί έχει επιτρέψει σε δεκάδες ένοπλες οργανώσεις να λυμαίνονται αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή, το υπέδαφος της οποίας είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ενώ ευνοεί τη διαιώνιση των συγκρούσεων μεταξύ φυλών, που συνεχίζονται επί γενεές.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά 13χρονου θύματος

Διεθνή / Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από την σκοπιά ανήλικου τότε θύματος

Η ταινία «The Girl», βασισμένη στα απομνημονεύματα της Σαμάνθα Γκάιμερ, θα επανεξετάσει «ένα από τα πιο διαβόητα σκάνδαλα του Χόλιγουντ μέσα από τα μάτια του προσώπου που παρερμηνεύτηκε περισσότερο»
THE LIFO TEAM
Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Η φωτογραφία τα λέει όλα!Παιδάκια είδαν τους γονείς,τα αδέρφια και τους φίλους τους να δολοφονούνται...άντε τώρα να επιβιώσουν,πόσο μάλλον να ζήσουν! :(
Οι συγκρούσεις μεταξύ των φυλών στην Αφρική συνέβαιναν ανέκαθεν. Η ανθρώπινη φύση είναι αυτή, δεχτείτε το. Και να καταργήσεις τα σύνορα, θα βρούν κάτι άλλο για να αλληλοσκοτωθούν.
Το κακό έχει παραγίνει παγκοσμίως.Όπου και να κοιτάξεις σφαγές, λιθοβολισμοί, πόλεμος, σεισμοί, πλημμύρες...μήπως έχει δίκαιο η αγία γραφή τελικά και να αρχίσουμε να την παίρνουμε πολύ πιο σοβαρά; Η μετεωρολογική υπηρεσία πιο πολλές αστοχίες έχει κ εμείς την ακούμε,βρε η γραφή ως τώρα σε όλα μέσα είναι!...βρε μπας και έχει δίκιο;;;