Σεβασμός σε ανθρώπους και φύση: Οι Ιάπωνες λένε «όχι» σε μνήματα, «ναι» σε δέντρα για την ταφή των οικείων

Σεβασμός σε ανθρώπους και φύση: Οι Ιάπωνες λένε «όχι» σε μνήματα, «ναι» σε δέντρα για την ταφή των οικείων Facebook Twitter
Οι οικογένειες αποτεφρώνουν τη σορό του ανθρώπου τους και στη συνέχεια, τοποθετούν την τέφρα στο χώμα. Ωστόσο, αντί για ταφόπλακα, στο σημείο φυτεύουν ένα δέντρο - Πηγή φωτογραφίας: Pixabay
0

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να πλησιάζει τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο χώρος ταφής για τους νεκρούς έχει αρχίσει να εξαντλείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. 

Κάποιες χώρες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με οστεοφυλάκια, άλλες ενθαρρύοντας την αποτέφρωση. Η Ιαπωνία εφαρμόζει έναν περιβαλλοντικά φιλικό, πλην όμως εξίσου στοργικό τρόπο ταφής των νεκρών της. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η έλλειψη χώρου ταφής αποτελούσε πρόβλημα για τις αρχές της αστικής Ιαπωνίας. Το 1999, ο ναός Shōunji στα βόρια της χώρας εφάρμοσε μια πιο... ευγενή λύση ταφής, την αποκαλούμενη Jumokusō - ή ταφή σε δέντρο. 


Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, αντί της ταφής σε φέρετρο, οι οικογένειες πρώτα αποτεφρώνουν τη σορό του ανθρώπου τους και στη συνέχεια, τοποθετούν την τέφρα στο χώμα. Ωστόσο, αντί για ταφόπλακα, στο σημείο φυτεύουν ένα δέντρο. 


Παρότι το «μνήμα» δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα, οι συγγενείς και οι φίλοι μπορούν να εξακολουθούν να πηγαίνουν στο δέντρο του αγαπημένου τους και να πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές. 


Η λύση αυτή, στοργική απέναντι και στον άνθρωπο και στη φύση, αντανακλά τόσο τις βασικές αρχές του σιντοϊσμού (κατά τον οποίο τα κάμι, οι θεότητες, ζουν στο φυσικό κόσμο) όσο και την κουλτούρα της περιβαλλοντικής ευθύνης του Βουδισμού. 

 
Ως εκ τούτου, οι «ταφές δέντρων» ενθαρρύνονται ως ένας οικολογικά συνειδητός τρόπος περιορισμού των ανθρωπογενών επιπτώσεων στη φύση. 

Επιπλέον, οι ταφές αυτές κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις παραδοσιακές κηδείες - σημαντική παράμετρος για τις νέες γενιές που, λόγω του ολοένα και πιο υπέργηρου πληθυσμού στη χώρα, καλούνται να στηρίζουν γονείς και παππούδες για περισσότερο. 

Η ιδέα αυτή αποδείχτηκε τόσο δημοφιλής στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου που γρήγορα τη μιμήθηκαν κι άλλοι ναοί και δημόσια κοιμητήρια. 

Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί σε άρθρο της η Νατάσα Μικλς, ερευνήτρια των ταφικών πρακτικών του Βουδισμού, και για την περίπτωση αυτή δεν αποφεύχθηκαν οι αντεγκλήσεις, καθώς κάποιες θρησκευτικές και πολιτιστικές κοινότητες επιμένουν πως πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους ιερό για την ανάγκη συγγενών και φίλων στις τελετές. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM