Σεβασμός σε ανθρώπους και φύση: Οι Ιάπωνες λένε «όχι» σε μνήματα, «ναι» σε δέντρα για την ταφή των οικείων

Σεβασμός σε ανθρώπους και φύση: Οι Ιάπωνες λένε «όχι» σε μνήματα, «ναι» σε δέντρα για την ταφή των οικείων Facebook Twitter
Οι οικογένειες αποτεφρώνουν τη σορό του ανθρώπου τους και στη συνέχεια, τοποθετούν την τέφρα στο χώμα. Ωστόσο, αντί για ταφόπλακα, στο σημείο φυτεύουν ένα δέντρο - Πηγή φωτογραφίας: Pixabay
0

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να πλησιάζει τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο χώρος ταφής για τους νεκρούς έχει αρχίσει να εξαντλείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. 

Κάποιες χώρες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με οστεοφυλάκια, άλλες ενθαρρύοντας την αποτέφρωση. Η Ιαπωνία εφαρμόζει έναν περιβαλλοντικά φιλικό, πλην όμως εξίσου στοργικό τρόπο ταφής των νεκρών της. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η έλλειψη χώρου ταφής αποτελούσε πρόβλημα για τις αρχές της αστικής Ιαπωνίας. Το 1999, ο ναός Shōunji στα βόρια της χώρας εφάρμοσε μια πιο... ευγενή λύση ταφής, την αποκαλούμενη Jumokusō - ή ταφή σε δέντρο. 


Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, αντί της ταφής σε φέρετρο, οι οικογένειες πρώτα αποτεφρώνουν τη σορό του ανθρώπου τους και στη συνέχεια, τοποθετούν την τέφρα στο χώμα. Ωστόσο, αντί για ταφόπλακα, στο σημείο φυτεύουν ένα δέντρο. 


Παρότι το «μνήμα» δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα, οι συγγενείς και οι φίλοι μπορούν να εξακολουθούν να πηγαίνουν στο δέντρο του αγαπημένου τους και να πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές. 


Η λύση αυτή, στοργική απέναντι και στον άνθρωπο και στη φύση, αντανακλά τόσο τις βασικές αρχές του σιντοϊσμού (κατά τον οποίο τα κάμι, οι θεότητες, ζουν στο φυσικό κόσμο) όσο και την κουλτούρα της περιβαλλοντικής ευθύνης του Βουδισμού. 

 
Ως εκ τούτου, οι «ταφές δέντρων» ενθαρρύνονται ως ένας οικολογικά συνειδητός τρόπος περιορισμού των ανθρωπογενών επιπτώσεων στη φύση. 

Επιπλέον, οι ταφές αυτές κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις παραδοσιακές κηδείες - σημαντική παράμετρος για τις νέες γενιές που, λόγω του ολοένα και πιο υπέργηρου πληθυσμού στη χώρα, καλούνται να στηρίζουν γονείς και παππούδες για περισσότερο. 

Η ιδέα αυτή αποδείχτηκε τόσο δημοφιλής στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου που γρήγορα τη μιμήθηκαν κι άλλοι ναοί και δημόσια κοιμητήρια. 

Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί σε άρθρο της η Νατάσα Μικλς, ερευνήτρια των ταφικών πρακτικών του Βουδισμού, και για την περίπτωση αυτή δεν αποφεύχθηκαν οι αντεγκλήσεις, καθώς κάποιες θρησκευτικές και πολιτιστικές κοινότητες επιμένουν πως πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους ιερό για την ανάγκη συγγενών και φίλων στις τελετές. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Η Νέα Υόρκη λαμβάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,3% του δημοτικού προϋπολογισμού και αφορά κυρίως προγράμματα παιδείας, στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας
LIFO NEWSROOM
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM