Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Λίβανος για πρώτη φορά στην ιστορία του

Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Λίβανος για πρώτη φορά στην ιστορία του Facebook Twitter
Αδυναμία αποπλπηρωμής των χρεών του για τον Λίβανο (EPA)
1

Την αδυναμία του Λιβάνου να αποπληρώσει τα χρέη ύψους 1,2 δισ. δολ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

Η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την υπέρογκη οφειλή της, η οποία λήγει σε δύο ημέρες. Μάλιστα πρόκειται γαι την πρώτη αδυναμία πληρωμής στην ιστορία του Λιβάνου.

Ο Λίβανος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισ. δολαρίων - δηλαδή σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της - θα "αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

«Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο (...) ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» συμπεριλαμβανομένης της «μείωσης των δημόσιων δαπανών», πρόσθεσε.

Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική του κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), σε ένα κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας.

Στις 9 Μαρτίου, το κράτος έπρεπε θεωρητικά να αποπληρώσει ευρωομόλογα αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου.

Δύο ακόμη προθεσμίες αποπληρωμής προβλέπονται τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, για ένα συνολικό ποσό 1,3 δισεκ. δολαρίων.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο αποφάσισε την μη πληρωμή του χρέους έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το κράτος δεν θα κατέβαλε την οφειλή.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Αναρωτιόμουν πως κι έτσι, μέχρι που ένα απλό google search μου έδειξε πως ο Λίβανος έχει πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τις εξορύξεις με τους Ρώσους από το 2013 ενώ φυσικά οι ΗΠΑ (ποιος άλλος;) αντιτίθεται...δεν τους βλέπω καλά εκεί στο Λίβανο.