Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Λίβανος για πρώτη φορά στην ιστορία του

Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Λίβανος για πρώτη φορά στην ιστορία του Facebook Twitter
Αδυναμία αποπλπηρωμής των χρεών του για τον Λίβανο (EPA)
1

Την αδυναμία του Λιβάνου να αποπληρώσει τα χρέη ύψους 1,2 δισ. δολ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

Η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την υπέρογκη οφειλή της, η οποία λήγει σε δύο ημέρες. Μάλιστα πρόκειται γαι την πρώτη αδυναμία πληρωμής στην ιστορία του Λιβάνου.

Ο Λίβανος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισ. δολαρίων - δηλαδή σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της - θα "αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

«Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο (...) ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» συμπεριλαμβανομένης της «μείωσης των δημόσιων δαπανών», πρόσθεσε.

Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική του κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), σε ένα κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας.

Στις 9 Μαρτίου, το κράτος έπρεπε θεωρητικά να αποπληρώσει ευρωομόλογα αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου.

Δύο ακόμη προθεσμίες αποπληρωμής προβλέπονται τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, για ένα συνολικό ποσό 1,3 δισεκ. δολαρίων.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο αποφάσισε την μη πληρωμή του χρέους έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το κράτος δεν θα κατέβαλε την οφειλή.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αναρωτιόμουν πως κι έτσι, μέχρι που ένα απλό google search μου έδειξε πως ο Λίβανος έχει πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τις εξορύξεις με τους Ρώσους από το 2013 ενώ φυσικά οι ΗΠΑ (ποιος άλλος;) αντιτίθεται...δεν τους βλέπω καλά εκεί στο Λίβανο.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ