Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Λίβανος για πρώτη φορά στην ιστορία του

Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Λίβανος για πρώτη φορά στην ιστορία του Facebook Twitter
Αδυναμία αποπλπηρωμής των χρεών του για τον Λίβανο (EPA)
1

Την αδυναμία του Λιβάνου να αποπληρώσει τα χρέη ύψους 1,2 δισ. δολ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

Η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την υπέρογκη οφειλή της, η οποία λήγει σε δύο ημέρες. Μάλιστα πρόκειται γαι την πρώτη αδυναμία πληρωμής στην ιστορία του Λιβάνου.

Ο Λίβανος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισ. δολαρίων - δηλαδή σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της - θα "αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

«Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο (...) ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» συμπεριλαμβανομένης της «μείωσης των δημόσιων δαπανών», πρόσθεσε.

Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική του κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), σε ένα κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας.

Στις 9 Μαρτίου, το κράτος έπρεπε θεωρητικά να αποπληρώσει ευρωομόλογα αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου.

Δύο ακόμη προθεσμίες αποπληρωμής προβλέπονται τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, για ένα συνολικό ποσό 1,3 δισεκ. δολαρίων.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο αποφάσισε την μη πληρωμή του χρέους έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το κράτος δεν θα κατέβαλε την οφειλή.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αναρωτιόμουν πως κι έτσι, μέχρι που ένα απλό google search μου έδειξε πως ο Λίβανος έχει πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τις εξορύξεις με τους Ρώσους από το 2013 ενώ φυσικά οι ΗΠΑ (ποιος άλλος;) αντιτίθεται...δεν τους βλέπω καλά εκεί στο Λίβανο.