Σε χαμηλό δεκαετίας κυμάνθηκαν οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι το 2020, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου. 

 

Συγκεκριμένα, η Scotch Whisky Association, ανέφερε πως η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύρια λίρες καθώς τόσο οι επιπτώσεις από την πανδημία όσο και οι δασμοί της τάξης του 25% που επέβαλαν οι ΗΠΑ, «χτύπησαν σκληρά» τους ποτοποιούς.

 

Το 2020 οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι υποχώρησαν κατά 23%. Σύμφωνα με τη Scotch Whisky Association οι εξαγωγές, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, στις περισσότερες από τις δέκα μεγαλύτερες αγορές σκωτσέζικου ουίσκι μειώθηκαν, καθώς οι χώρες έμπαιναν σε lockdown. Παράλληλα, το κλείσιμο του τουριστικού τομέα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, έπληξαν τα καταστήματα στα αεροδρόμια. Εκεί ο όγκος των εξαγωγών του σκωτσέζικου ουίσκι μειώθηκε κατά 70% σε σχέση με το 2019.  

 

Οι μεγαλύτερες απώλειες ωστόσο σημειώθηκαν στη σημαντικότερη αγορά για το σκωτσέζικο ουίσκι - τις ΗΠΑ, μετά και τους νέους δασμούς που επιβλήθηκαν στα single malt. Το 2020 οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 32%, ποσοστό που συνεπάγεται με απώλεια 340 εκατ. λιρών. Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 15%. 

 

Σύμφωνα με την Karen Betts, επικεφαλής της Scotch Whisky Association τα στοιχεία αυτά αποτελούν μία ζοφερή υπενθύμιση των όσων αντιμετώπισαν οι οινοπνευματοποιοί κατά την περασμένη χρονιά καθώς οι εξαγωγές σταμάτησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των αμερικανικών δασμών.

 

«Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία έχασε 10 χρόνια ανάπτυξης το 2020 και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψει σε μια ισχυρή θέση», υπογράμμισε η Betts. 

Με πληροφορίες από BBC