Οι κάτοικοι σε όλη την Αγγλία και το μεγαλύτερο μέρος της Σκωτίας πρέπει τώρα να μείνουν στο σπίτι τους, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το τρίτο κατά σειρά lockdown, για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Τα σχολεία έχουν κλείσει για τους περισσότερους μαθητές στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει «παρατεταμένη περίοδο τηλεκπαίδευσης».

 

Τα νέα μέτρα στην Αγγλία πρόκειται να διαρκέσουν έως τουλάχιστον τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ η Σκωτία θα επανεξετάσει τα δεδομένα στα τέλη Ιανουαρίου.

 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι «πιο δύσκολες».

 

Το νέο lockdown επιβάλλεται αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ρεκόρ 58.784 κρουσμάτων τη Δευτέρα, καθώς και 407 νέους θανάτους.

 

Ανακοινώνοντας το νέο lockdown, ο Τζόνσον διέταξε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εκτός από περιορισμένες εξαιρέσεις, όπως βασικές ιατρικές ανάγκες, αγορές τροφίμων, άσκηση και εργασία που δεν μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον εξέδωσε εντολή παραμονής στο σπίτι, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα και με διάρκεια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

 

Το lockdown της Σκωτίας, το οποίο προορίζεται για την ηπειρωτική χώρα και το Skye, ορίζει επίσης κλειστά σχολεία, χώρους λατρείας ενώ απαγορεύεται και η ομαδική άσκηση.

 

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ανησυχώ περισσότερο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα, από ό, τι οποιαδήποτε στιγμή από τον περασμένο Μάρτιο», δήλωσε η Στάρτζεον.

 

Η Ουαλία, η οποία βρίσκεται σε εθνικό lockdown από τις 20 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι τα σχολεία και τα κολέγια θα παραμείνουν κλείσουν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για τους περισσότερους μαθητές.

 

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία μπήκε καθεστώς lockdown έξι εβδομάδων από τις 26 Δεκεμβρίου, σχεδιάζει μεταξύ άλλων παρατεταμένη τηλεκπαίδευση.

 

Νέα μέτρα

Αγγλία

- Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, παρά για ορισμένους λόγους, όπως και κατά το πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο.

 

Αυτές περιλαμβάνουν βασικές ιατρικές ανάγκες, αγορές τροφίμων, άσκηση και εργασία.

 

- Όλα τα σχολεία και τα κολέγια/ πανεπιστήμια κλείνουν για τους περισσότερους μαθητές από σήμερα και η εκπαίδευση θα γίνεται με εξ αποστάσεως μάθηση έως το εξάμηνο του Φεβρουαρίου

- Ανοιχτός παραμένει ο πρωτογενής τομέας όπως τα φυτώρια

- Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να παραδίδουν φαγητό, αλλά το αλκοόλ σε πακέτο απαγορεύεται 

- Κλείνουν οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι - όπως γήπεδα γκολφ, γήπεδα τένις και εξωτερικά γυμναστήρια

- Όμως οι εξωτερικές παιδικές χαρές θα παραμείνουν ανοιχτές
- Τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα απαγορεύονται, αλλά τα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο της Premier League μπορούν να συνεχιστούν

 

Στην ηπειρωτική Σκωτία και το Skye:

- Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία κλείνουν για όλους τους μαθητές έως τον Φεβρουάριο. Η μάθηση θα γίνεται με τηλεκπαίδευση
- Οι άνθρωποι επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνο για βασικούς λόγους, όπως και κατά το πρώτο lockdown
- Το πολύ δύο άτομα (από δύο νοικοκυριά) μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 12 ετών που μπορούν να παίξουν μαζί έξω
- Οι χώροι λατρείας κλείνουν αλλά επιτρέπονται οι γάμοι (έως πέντε άτομα) και οι κηδείες (έως 20 άτομα). Δεν επιτρέπεται η αγρυπνία

- Κλείνουν χιονοδρομικά κέντρα, μεγάλες εκθέσεις λιανικής και κλινικές αισθητικής.

 

Με πληροφορίες του BBC