Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι καταδίκασε την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρυχθούν «persona non grata» δέκα πρεσβευτές Δυτικών χωρών

 

Πρόκειται για ένδειξη της απολυταρχικής στροφής της τουρκικής κυβέρνησης, επεσήμανε σε ανάρτησή του ο Νταβίντ Σασόλι, για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των 10 πρεσβευτών που έκαναν κοινή δήλωση υπέρ του Οσμάν Καβαλά.  

 

«Η απέλαση δέκα πρεσβευτών είναι ένα σημάδι της απολυταρχικής στροφής της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα εκφοβιστούμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της ευρωβουλής. 

 

 

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν είπε σε ομιλία του ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει persona non grata τους δέκα πρεσβευτές. 

 

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν αμέσως persona non grata. Θα το τακτοποιήσετε αμέσως», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. 

 

Αναφερόταν στους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας έκαναν έκκληση για δίκαιη και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά. 

 

Οι πρεσβευτές πρέπει να «γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πρέπει να φύγουν από εδώ την ημέρα που δεν θα γνωρίζουν πλέον την Τουρκία», συμπλήρωσε.