Σαουδική Αραβία και Κατάρ καλύπτουν χρέος της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα

Σαουδική Αραβία και Κατάρ καλύπτουν χρέος της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Σε μια ιστορική κίνηση που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την οικονομική επανένταξη της Συρίας στη διεθνή κοινότητα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ανακοίνωσαν ότι θα καλύψουν το ανεξόφλητο χρέος της χώρας προς την Παγκόσμια Τράπεζα, ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε κατά τις εαρινές συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, θα αποτελέσει το πρώτο οικονομικό βοήθημα προς τη Συρία από το Ριάντ μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στα τέλη του 2024.

Τέλος στη 14ετή απομόνωση  της Συρίας από την Παγκόσμια Τράπεζα

Μετά από 14 χρόνια διακοπής σχέσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορέσει να επανεκκινήσει έργα και οικονομική στήριξη στη Συρία – κάτι που θεωρείται καθοριστικό για την ανασυγκρότηση της χώρας, την πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων και τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας.

Η νέα συριακή κυβέρνηση, αποτελούμενη από πρώην αντάρτες της ισλαμιστικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham, προσπαθεί να εξομαλύνει τις διεθνείς σχέσεις και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδύσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Αλ-Τζααντάν, δήλωσε ότι χρειάζεται προσοχή λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων και άλλων παραγόντων, αλλά τόνισε την ανάγκη στήριξης χωρών σε κρίση, όπως η Υεμένη, το Σουδάν, ο Λίβανος και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παράλληλα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας και ο Υπουργός Οικονομικών παρευρέθηκαν για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια σε σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας στις ΗΠΑ – σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας κυβέρνησης στη Δύση μετά την απομάκρυνση του καθεστώτος Άσαντ.

Νέο κεφάλαιο για τη Συρία;

Αναλυτές τονίζουν πως η κάλυψη του χρέους και η ενδεχόμενη χρηματοδότηση σηματοδοτούν μια στρατηγική μεταστροφή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή μέσα από την οικονομική διπλωματία.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έθεσαν ως βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της συνεργασίας την παροχή αξιόπιστων οικονομικών στοιχείων και την ανασυγκρότηση της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας.

Με πληροφορίες από Financial Times 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM