Σαουδική Αραβία: Ελεύθερη η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Loujain al-Hathloul

Σαουδική Αραβία: Ελεύθερη η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Loujain al-Hathloul Facebook Twitter
Σαουδική Αραβία: Ελεύθερη η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Loujain al-Hathloul (wikipedia)
0

Μία από τις σημαντικότερες φωνές για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, η Loujain al-Hathloul, απελευθερώθηκε από τη φυλακή την Τετάρτη, σύμφωνα με δηλώσεις της αδελφής της.

Η 31χρονη ακτιβίστρια ήταν υπό κράτηση από τον Μάιο του 2018, όταν συνελήφθη στο πλαίσιο κυβερνητικής καταστολής με στόχο γυναίκες ακτιβίστριες.

Η απελευθέρωσή της είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα βήματα που έχει κάνει η Σαουδική Αραβία εν μέσω κριτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από αξιωματούχους της διοίκησης Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι «θα επανεκτιμήσει» τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, σηματοδοτώντας ένα διάλειμμα από τις σχέσεις της διοίκησης του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία σε μεγάλο βαθμό απέφυγε να ασκήσει κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εμιράτο.

Η al-Hathloul είναι επιφανής ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών στην οδήγηση και την κατάργηση των περιοριστικών νόμων περί της κηδεμονίας της Σαουδικής Αραβίας. Η σύλληψή της και οι αναφορές για βασανιστήρια ενώ ήταν υπό κράτηση, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Τον Δεκέμβριο, ένα δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε την al-Hathloul σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και οκτώ μηνών, καταδικάζοντας την για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ανέφερε τότε η οικογένειά της.

Το δικαστήριο ανέστειλε ένα μέρος της ποινής της και περιέλαβε σε αυτή την ποινή που έχει ήδη εκτίσει.

H Al-Hathloul κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα με τις «100 κορυφαίες γυναίκες στον αραβικό κόσμο το 2015».

Με πληροφορίες της Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ