Σάνα Μάριν: Μπορεί να παγώσει η ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δίχως έγκαιρη λύση με την Τουρκία

Σάνα Μάριν: Μπορεί να παγώσει η ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δίχως έγκαιρη λύση με την Τουρκία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, εκτίμησε ότι το αίτημα ένταξης της χώρας της και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να «παγώσουν», εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία- που μπλοκάρει τις υποψηφιότητές τους- πριν από τη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου. 

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο. Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει», δήλωσε η Μάριν αναφερόμενη στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα ξεκινήσει στην ισπανική πρωτεύουσα στις 28 Ιουνίου. 

«Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα», συμπλήρωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. 

Για τη διεύρυνση της Συμμαχίας χρειάζεται η ομόφωνη έγκριση των 30 μελών της. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν εκφράσει έκπληξη για τις ενστάσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στήριζε τα αιτήματά τους, μέχρι τη στιγμή που τα υπέβαλαν. Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι στηρίζουν το PKK, το οποίο η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. 

Η Μάριν επεσήμανε ότι οι δύο χώρες λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και θέλουν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε». Παράλληλα σημείωσε ότι η Άγκυρα άλλαξε στάση απέναντι στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μετά την κατάθεση των αιτημάτων. 

«Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις», τόνισε η Μάριν. 

Την Δευτέρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ επίσης δήλωσε ότι το πρόβλημα μπορεί να μην λυθεί εγκαίρως, δηλαδή μέχρι τη Σύνοδο της Μαδρίτης. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ